Samenstelling bioactieve bestanddelen verschilt per mangoras

Mango is een belangrijke natuurlijke bron van bioactieve bestanddelen, die met name afkomstig zijn uit galluszuur. Factoren zoals ras en rijpheid kunnen van invloed zijn op de samenstelling van bioactieve stoffen. Wetenschappers van de universiteit van Granada onderzochten de chemische samenstelling van drie in Spanje voorkomende mangorassen (Keitt, Kent en Osteen) tijdens vijf verschillende stadia van rijpheid. 

 

"Chemische analyse wees uit dat er meer dan zeventig bestanddelen uit verschillende chemische families aanwezig waren. Een hoofdcomponentenanalyse toonde aan dat het rijpingsproces een sterke daling van fenolische stoffen veroorzaakt, hetgeen het opvallendst was bij het ras Keitt. Osteen bevatte het laagste aantal fenolverbindingen, terwijl Keitt in een vroeg stadium van rijpheid grote hoeveelheden gallotannine en mono- en D-glucose bevatte. Men kan dus concluderen dat onrijpe mango's van het ras Keitt een rijke bron van natuurlijke bioactieve bestanddelen zijn.

Bron: M. Elena Alañón, Rodrigo Oliver-Simancas, Ana M. Gómez-Caravaca, David Arráez-Román, Antonio Segura-Carretero, 'Evolution of bioactive compounds of three mango cultivars (Mangifera indica L.) at different maturation stages analyzed by HPLC-DAD-q-TOF-MS', 2019, Food Research International, Vol. 125.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven