Kunstmatige Intelligentie helpt bananentelers 's werelds favoriete fruit te beschermen

Door gebruik te maken van KI hebben wetenschappers een tool ontwikkeld om bananen te beschermen tegen ziekten en plagen. Met een gemiddelde van 90% succes in het detecteren van plagen en ziekten kan de tool telers helpen miljoenen euro's in hun zak te houden. 

KI-tools worden steeds toegankelijker, ook voor mensen in de uithoeken van de wereld. Dat is goed nieuws voor kleinschalige telers die hun bedrijf hiermee efficiënter kunnen runnen door te linken met markten, seizoensarbeiders, satellietbeelden en klimaatinformatie. De technologie wordt ook steeds meer een eerste bescherming tegen ziekten en plagen die de oogst eventueel kunnen vernietigen. 

Een nieuwe tool voor de smartphone werd ontwikkeld voor bananentelers zodat ze kunnen scannen op tekenen van 5 belangrijke ziekten en 1 plaag. Tijdens testen in Colombia, Congo, India, Benin, China en Oeganda bleek de tool 90% succesvol in z'n detectie. Dit is een stap voorwaarts in het creëren van een via satellieten gestuurd mondiaal netwerk om uitbraak van ziekte en plagen in bedwang te houden volgens de onderzoekers die de technologie ontwikkelden. De bevindingen werden deze week gepubliceerd in Plant Methods. 

Onderzoeker Michael Selvaraj van Bioversity International in Africa: "Telers over de hele wereld hebben moeite om hun gewas te beschermen tegen ziekten en plagen. Er zijn weinig gegevens over bananenziekten en -plagen voor arme landen, maar een KI tool zoals deze biedt de gelegenheid om het gewas beter te kunnen controleren en het kan telers helpen verlies te voorkomen."

Bananen zijn 's werelds meest populaire fruit en met een bevolkingsaantal van 10 mld in 2050 is de druk voor de teelt van voldoende voeding hoog. Veel landen blijven afhankelijk van internationale handel voor hun voedingsveiligheid. Geraamd wordt dat de ontwikkelingslanden in 2050 hun netto import van granen verdubbeld zullen zien tot 300 mln ton. Als  basis-voedingsproduct voor veel families zijn bananen een belangrijke bron van voedingswaarde en inkomen. 

Maar ziekten en plagen vormen een bedreiging voor het fruit en wanneer er een uitbraak komt, zijn de gevolgen voor kleinschalige telers niet te overzien. 

In een geval van Fusarium T4 bedroegen de verliezen in 2013 voor de Indonesië € 108 mln, voor Taiwan € 226 mln en voor Maleisië € 12 mln. In Afrika werd de schimmel voor het eerst in 2013 gesignaleerd op een plantage in Mozambique. In 2015 waren daar al 570.000 planten met verschijnselen. 

Klik hier voor het volledige verhaal.

Bron: Phys.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven