Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Griekse druivenoogst ondervindt weinig schade van extreem weer"

Het stormachtige weer in Griekenland heeft in een aantal regio's schade veroorzaakt maar het ziet ernaar uit dat de druiventeeltgebieden grotendeels gespaard zijn gebleven. Eén exporteur laat weten dat het seizoen er zelfs zeer veelbelovend uitziet. Dit betekent dat er ondanks het extreme weer van oktober tot januari volop afzetmogelijkheden zullen zijn.

Een aantal weken geleden werd Griekenland getroffen door zware stormen die voor veel schade hebben gezorgd. Sommige fruitsectoren in het land hebben verliezen geleden maar de druivensector lijkt de dans over het algemeen te zijn ontsprongen. "Gelukkig heeft het slechte weer geen schade veroorzaakt in het gebied waar de druiven van Zeus worden geteeld. Over het algemeen kan men stellen dat de druiventeeltgebieden in Griekenland niet zo veel te lijden hebben gehad van de stormen," legt tuinbouwdeskundige Antonis Ioannidis van Zeus uit. "Zeus rekent wederom op een goed druivenseizoen. We verwachten in de periode van oktober tot december meer dan 2.000 ton pitloze Crimson druiven te oogsten. We denken dat we ruim 90% van de oogst zullen kunnen vermarkten."

De druiven van Zeus hebben overkappingen tegen de regen. "Bijna 60% van de druiven die Zeus teelt, zijn afkomstig van boomgaarden die voorzien zijn van plastic overkappingen. De druiven onder deze overkappingen zijn beschermd tegen de regen en dit biedt ons de mogelijkheid om ook later in het seizoen vers geplukt fruit aan te bieden. In dit opzicht kan men zeggen dat een fors percentage van onze jaarlijkse druivenoogst veilig gesteld is, zelfs in tijden van extreme weersomstandigheden. Dit maakt dat we al jaren het voordeel hebben van een stabiele aanvoer en dit versterkt het vertrouwen van onze klanten in Zeus."

Het beschermen van het fruit tegen slecht weer is cruciaal voor alle fruitexporteurs, meent Ioannidis. "Als je geen druiven aan je klanten kunt leveren, biedt dit concurrenten juist weer kansen. Slecht weer kan altijd in het voor- of nadeel van de concurrentie werken. Er zijn verschillende leveranciers van druiven in Europa en niet alleen tijdens het exportseizoen van Zeus. Het is daarom altijd ons doel om een zo groot mogelijk deel van onze oogst veilig te stellen zodat we in staat zijn om onze klanten te bevoorraden. Het beleid van het bedrijf is het houden van de volledige controle over het fruit, vanaf het eerste stadium tot aan de pluk en export. Dit betekent dat we geen fruit verhandelen dat niet onder ons toezicht is geteeld. We hechten er als bedrijf enorm veel waarde aan om de kwaliteit van onze producten te allen tijde te kunnen garanderen."

Men kan gerust zeggen dat Griekse druiven weinig te lijden hebben gehad van de extreme weersomstandigheden waar het land mee te maken heeft gehad. Dit kan echter niet gezegd worden van de kiwi-oogst. "Op verschillende plaatsen in Griekenland heeft de kiwi-oogst hagelschade opgelopen. Zelf hebben we flink wat schade aan onze kiwi's in delen van Macedonië (Naoussa, Arnissa en Pella). De totale omvang van de schade moet nog worden bepaald. De autoriteiten zullen de komende weken met meer details komen over schadepercentages per regio," zegt Ioannidis tot slot. 

Voor meer informatie:
Christina Manossis 
Zeus Kiwi S.A.
Tel: +30 2351 053559
Email: christinam@zeuskiwi.gr  
www.zeuskiwi.gr 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven