Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Oogstraming 200.000 ton

Oogst Portugese Rocha-peren gestart

De jaarlijkse pluk van de beroemde Portugese Rocha-peren is weer begonnen. Telers ramen de oogst dit jaar op zo'n 200.000 ton, waarvan een deel volgend jaar naar China zal worden geëxporteerd.

'De productie zal dit jaar vrijwel gelijk zijn aan die van vorig seizoen en dus rond de 200.000 ton bedragen," zegt Domingos dos Santos, voorzitter van de telersvereniging ANP. 

Het fruit wordt voornamelijk in het gebied tussen Mafra en Leiria geteeld. In het uiterste zuiden van dit gebied zou de oogst wat lager uit kunnen vallen vanwege de schimmel stenphiliosis, die bruine vlekken op het fruit veroorzaakt. Deze is het gevolg van het ongebruikelijke zomerweer in deze toch al vochtige streek. 

Ongeveer 60% van de oogst wordt naar Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Marokko geëxporteerd.

De sector maakt zich dit jaar zorgen over de markt in Brazilië, waar de koopkracht van consumenten is gedaald als gevolg van de slechte economische omstandigheden, evenals over de situatie in het Verenigd Koninkrijk. 

Het ANP heeft zo haar zorgen over het verloop van de Brexit, die ertoe zou kunnen leiden dat de douanetarieven van de Wereldhandelsorganisatie worden ingevoerd, waardoor het fruit veel duurder zal worden en minder toegankelijk zal zijn voor consumenten met een kleinere beurs," aldus de voorzitter van het ANP. 

De vereniging is daarom nu al op zoek gegaan naar nieuwe exportbestemmingen, zoals China, waar de eerste peren in 2020 op de markt zullen komen. 

Eerder dit jaar bracht een delegatie uit China een bezoek aan het ANP dat van plan is om in november deel te nemen aan een vakbeurs in Shanghai. Op deze manier hoopt de vereniging haar peren beter te kunnen promoten en de afwikkeling van de fytosanitaire protocollen te bespoedigen.

 

Bron: www.theportugalnews.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven