Portugal zet benzine op rantsoen door staking tankwagenchauffeurs

Portugal heeft vanaf afgelopen maandag als voorzorgsmaatregel brandstof op rantsoen gezet nadat 2.000 tankwagenchauffeurs begonnen te staken vanwege hun lonen. De maatregel wordt genomen tijdens het drukke toeristenseizoen en de zomeroogst. 

De regering heeft tot nader order een limiet van 25 liter voor lichte voertuigen gesteld en van 100 liter voor vrachtwagens. Enkele truckers uit andere sectoren hebben zich bij de staking aangesloten. 

Vooruitlopend op brandstof- en AGF tekorten probeert de centrum-linkse regering, die in oktober voor nieuwe verkiezingen staat, truckers te dwingen om een minimum hoeveelheid product te leveren. 

De autoriteiten hopen de schade te beperken door te eisen dat truckers brandstof blijven leveren aan hulpdiensten en vliegvelden en tevens 75% van de normale leveringen voor openbaar vervoer en 50% voor benzinestations blijven doen. Ook moeten moeilijk houdbare producten en tenminste de helft van de normale voeding aan winkels geleverd worden. 

Enkele vrachtwagens, die maandag brandstof leverden, kregen politie-escorte. De politie stond ook stand-by voor het geval wegblokkades opgeworpen waren. Er werden nog weinig rijen bij de tankstations gemeld omdat veel mensen in het weekeind hun tank volgooien. 

De regering waarschuwde dat als truckers niet meewerken aan de levering van de minimum service, dan zal een zelden gebruikte wet in werking gesteld worden die hen dwingt weer aan de slag te gaan. Tegelijkertijd neemt de regering maatregelen om gekwalificeerde leden van de veiligheidstroepen, indien nodig, brandstof te laten leveren. 

De staking werd uitgeroepen door de National Hazardous Materials Drivers’ Union die 750 van 's lands 900 tankchauffeurs vertegenwoordigt en door de Independent Goods Vehicles Drivers’ Union.

De truckers eisen een jaarlijkse loonopslag over de komende drie jaar. Ze willen dat hun basissalaris van € 630/maand stijgt tot € 900 in 2022. Werkgevers zeggen dat ze niet aan deze eis kunnen voldoen.

Minister president Antonio Costa riep beide partijen op om in gesprek te gaan. 

Telers vrezen dat ze hun verse zomerproducten zoals sla en tomaten niet naar de winkels krijgen voordat die gaan rotten. 

Bron: FederalNewsNetwork


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven