Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Terugblik en vooruitzicht appelseizoen 2019/2020

"Hoge prijzen voor grotere maten appels verwacht komend seizoen"

Tholen - Afgelopen donderdag werd tijdens Prognosfruit in het Belgische Alden Biesen hardfruitprognoses gepresenteerd. De Europese appelproductie komt dit jaar naar verwachting uit op 10.556.000 ton. Dat is 20% minder dan vorig jaar en 8% lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. 


Philippe Binard

Terugblik seizoen 2018/2019
Philippe Binard van de World Apple and Pear Association (WAPA) blikte terug op het seizoen 2018/2019. Vorig jaar werd er 12.611.000 ton appelen verwacht, maar de echte cijfers kwamen uit op 13.275.000 ton. Het seizoen 2018/2019 steekt qua productiecijfers met kop en schouders uit boven de aantallen van de laatste 10 jaar. Daarentegen lagen de prijzen ver onder de prijzen van seizoen 2017-2018 en ook onder het vijfjarige gemiddelde. 

De appelvoorraden lagen in juli dit jaar ver boven het aantal van 2017/2018, maar ook boven de aantallen van de voorgaande vijf jaren. Door de hoge productiecijfers is er in 2018/2019 een stuk minder geïmporteerd dan het voorgaande seizoen. Hoewel de volledige cijfers nog niet beschikbaar zijn, is er in de periode van januari tot juli een stuk minder geïmporteerd. 

 

"Het seizoen 2018/2019 kenmerkt zich door weersextremen waaronder lange hittegolf, hagelstormen, droogte en abnormale temperatuurschommelingen", aldus Binard. 

Vooruitzicht 2019/2020
Voor de hoofdvariëteiten verwacht men in veel variëteiten behalve Gala een daling in de productie. Vooral van de Jonagored wordt er 60% minder verwacht. Van de clubvariëteiten verwacht men juist voor de 11 grootste variëteiten een stijging in de productie. 



"Hogere prijzen voor grote maten verwacht"
Volgens Helwig Schwartau van Ami zijn belangrijke feiten dit jaar dat de Duitsers significant minder 'achtertuin' appels hebben, wat kan leiden tot een hoger aankoopvolume en gemiddelde retail prijzen in de herfstperiode. Echter worden er in september meer oude appels verwacht door oude voorraden. Tevens verwacht men dit jaar veel kleinere maten, waardoor de prijzen voor de maten 75-80-85 zullen stijgen. 


Helwig Schwartau

"Vergeleken met vorig jaar zal de shelf life een stuk beter zijn wat kan leiden tot meer export naar Latijns-Amerika en Azië. India is een markt om in de gaten te houden. De Indiase markt is groeiend en betaalt een interessante prijs voor goede kwaliteit", aldus Helwig.