Succes in bestrijding van citrusgreening veroorzaakt prijsdaling sinaasappelsap

Sinaasappeltelers in de VS en Brazilië zijn succesvol in het bestrijden van citrusgreening die de fruitteeltbedrijven in Noord en Zuid-Amerika het afgelopen decennium zwaar heeft getroffen. Maar nu de opbrengsten stijgen, dalen de prijzen. 

Telers investeren in meer resistente bomen, versterken de bestaande bomen met voedingsstoffen en zorgen ervoor dat de jonge bomen ziektevrij zijn voor minstens twee jaar. Dit resulteert in groter fruit en meer sinaasappelen.

Maar volgens https://www.wctrib.com ondermijnt een hogere opbrengst de prijs van sinaasappelsap. Er is in de sector een verlies geleden van 38%, de slechtste prestatie in 34 jaar van producten die door Bloomberg gevolgd worden. Ondertussen kost de strijd tegen citrusgreening heel wat en daalt de vraag naar sap.

De hoeveelheid sinaasappelsap die wereldwijd geproduceerd werd in 2018/19 is geraamd 36% jaar-op-jaar te stijgen naar 2,17 mln ton, het hoogste niveau in 8 jaar volgens het USDA.

Van oktober tot juli daalde de Amerikaanse retailafzet met 5,8% in vergelijking met een jaar eerder naar 1.162 mln liter, vermeldde het Florida Department of Citrus vorige maand in een rapport. Dit volgt op een periode van 18 jaar waarin de vraag met bijna de helft daalde door babyboomers en millennials die zich meer op andere dranken stortten. 

Andres Padilla van Rabobank International in Sao Paulo: "Er ligt een uitdaging voor de sinaasappelsap sector in de tweede helft van het jaar. De Braziliaanse oogst is al begonnen en lijkt te gaan leiden tot een grote opbrengst van goede kwaliteit, maar de vraagcijfers blijven teleurstellend."

De raming voor de Braziliaanse oogst 2019/20 is een stijging van 36% meer fruit dan een jaar eerder en 21% boven het 10-jarig gemiddelde, volgens Fundecitrus. 

In Florida, na Brazilië de grootste sapproducent, hebben telers 59% meer sinaasappelen geoogst dan in het vorige seizoen toen ze te maken kregen met orkaan Irma. 

De Amerikaanse telersvereniging die meer dan 14% van de opbrengst van de staat teelt, oogstte 9 mln dozen van 90 pound dit seizoen en zal dit vanaf 1 oktober herhalen. Vorig jaar oogstten ze 6 mln dozen. 

De USDA maakt z'n eerste raming voor 2019/20 op 10 oktober bekend. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven