Nederland voornaamste afzetmarkt voor Colombiaanse avocado's

Avocado's haalden de media tijdens het recente staatsbezoek van de Colombiaanse president Iván Duque aan China, nadat bekend werd dat het fruit toegang tot deze markt had gekregen. Het Colombiaanse ministerie van Landbouw laat weten op deze markt, die een waarde van €121,2 mln vertegenwoordigt, rechtstreeks de concurrentie met Mexico, Peru en Chili aan te zullen gaan.

Nu al vinden Colombiaanse avocado's hun weg naar verschillende markten, waarvan Nederland de grootste is. Uit cijfers van Analdex blijkt dat in 2018 zo'n 57% van de Colombiaanse avocado's naar dit land werden geëxporteerd, ten opzichte van 35,6% het jaar daarvoor. 

Exporteurs laten weten dat de Europese markt op dit moment de belangrijkste bestemming voor Colombiaanse avocado's is. De sector was dan ook blij toen zij een aantal jaar geleden ook toegang tot de Amerikaanse markt kreeg. Ook de vooruitgang die wordt geboekt op de Japanse, Koreaanse en Chinese markt wordt verwelkomd door de sector. 

"Dit is gunstig omdat we onze markten op deze manier kunnen diversifiëren," zegt Ricardo Mejía, directeur van Fruty Green. 

Volgens het ministerie van Landbouw wordt er inmiddels ook gewerkt aan het openen van markten als Chili, India, Mexico en Peru voor Colombiaanse avocado's. 

China is een markt waar veel exporteurs zaken hopen te doen, aangezien het merendeel van de avocado's die het land importeert momenteel uit slechts drie landen afkomstig is: Chili, Peru en Mexico. 

"De Verenigde Staten en Europa zijn volwassen markten en zeer groot maar de toekomst ligt in China. Dit land zal zich tot een enorme markt ontwikkelen vanwege de omvang van haar bevolking en de opkomst van de middenklasse die westerse eetgewoonten aanneemt," aldus Jorge Restrepo van Corpohass. 

Vooralsnog is het Verenigd Koninkrijk naast Nederland de markt die de meeste avocado's uit Colombia afneemt. Deze markt is goed voor ongeveer 20% van de totale export. Tot slot importeerde ook Spanje 11% van het totaal. 

Bron: agronegocios.co 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven