Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Teelt blauwe bessen steeds populairder in Polen

Vanaf de toetreding van Polen tot de EU in 2004 tot 2018 is het areaal dat gewijd is aan de teelt van blauwe bessen in het land vertwaalfvoudigd en is de oogst gegroeid naar ruim 25.000, zo meldt analysebureau KOWR.

"Deze sterke groei is het gevolg van de toenemende vraag naar deze fruitsoort in binnen- en buitenland," zegt een analist van KOWR.

Volgens Eurostat was Polen in 2018 op Spanje na de grootste producent van blauwe bessen in de EU met een aandeel van 24% in de totale EU-oogst. De ontwikkeling van deze categorie kwam op gang nadat Polen lid van de EU was geworden. Sindsdien is de blauwebessenproductie gegroeid van 4.000 naar 25.000 ton. 

Landen met een hogere productie dan Polen zijn onder andere de Verenigde Staten, Canada, Peru en Mexico. 

Blauwe bessen zijn bij uitstek geschikt voor de export omdat ze lang houdbaar en goed te vervoeren zijn. Om deze reden neemt de afzet in het buitenland in hoog tempo toe, Van 2012 tot 2018 groeide de export van blauwe bessen van 2.000 ton naar 6.000 ton, wat bijna drieënhalf maal zoveel is. Gegevens van het ministerie van Financiën over de eerste vijf maanden van 2019 tonen aan dat deze sterke groei van de buitenlandse afzet aanhoudt. 

"Van januari tot mei 2019 werden er twee maal zoveel blauwe bessen uit Polen geëxporteerd dan gedurende dezelfde periode van het jaar daarvoor," zegt de analist. 

Vorig jaar waren de meeste Poolse blauwe bessen bestemd voor landen in de EU en dan met name voor het Verenigd Koninkrijk (2.700 ton, ofwel 40% van de export), Duitsland (1.600 ton, 24%) en Zweden (500 ton, 8%). Buiten de EU werd het fruit naar onder meer Noorwegen en Zwitserland geëxporteerd (elk goed voor zo'n 100 ton, wat neerkomt op 2% van de totale export). In 2018 werd 96% van de export afgezet op de EU-markt. 

KOWR rekent de komende jaren op een verdere groei van de blauwebessenexport met Zuidoost-Azië en Europese landen als potentiële markten. 

Blauwe bessen winnen snel aan populariteit omdat consumenten, onder wie kinderen, er dol op zijn. De verwachting is dan ook dat de consumptie de komende jaren verder toe zal nemen. De groei wordt echter geremd door de prijzen, die op dit moment vrij hoog zijn, ondanks het feit dat blauwe bessen ieder jaar goedkoper worden. 

Hoewel het KOWR in 2019 een grote oogst verwacht, liggen de prijzen van blauwe bessen op een hoog niveau. Half juli van dit jaar bedroeg de groothandelsprijs tussen de €2,54 - €5,10 per kilo, ten opzichte van €2,78 - €5,57 de week daarvoor. De groothandelsprijzen waren halverwege juli van dit jaar vergelijkbaar met die van het jaar daarvoor. 

Volgens Dominika Kozarzewska, voorzitter van de vereniging Polskie Jagody (Poolse blauwe bessen) hebben telers geen hinder ondervonden van de vorstperiode in het vroege voorjaar en rekenen zij op een betere oogst dan vorig seizoen. Vanwege de vroege start van het seizoen moesten Poolse telers het toen op de internationale markt opnemen tegen landen als Servië, Roemenië, Portugal en Italië, wat een snelle prijsdaling tot gevolg had. 

De blauwe bes is van oorsprong afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada en werd pas na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst in Polen geteeld. Destijds was het fruit nog niet in trek en mislukten de oogsten. Dankzij de inspanningen van veredelaars werden er echter nieuwe rassen ziektebestendige geïntroduceerd die goed wel gedijden in het Poolse klimaat. De vroege rassen worden in juli geplukt en de late rassen in oktober. 

Bron: www.sadyogrody.plNOG 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven