Er worden duizenden betogers verwacht

Demonstranten bezetten luchthaven Hongkong

Honderden mensen verzamelden zich vrijdag jongstleden op de internationale luchthaven van Hongkong om te protesteren tegen de regering en internationale steun voor hun actie te winnen. De organisatoren van de 'sit-in' verwachten dat nog vele duizenden betogers zich bij de actie aan zullen sluiten. Ze hopen dan ook dat de politie hun vreedzame protest zal respecteren. 

De betogers deelden pamfletten uit aan reizigers om sympathie voor hun beweging te winnen, die aanvankelijk werd opgericht uit onvrede met een voorstel voor een uitleveringswet, die voorlopig van de baan is.

De afgelopen dagen hebben Chinese autoriteiten de betogers gewaarschuwd voor de mogelijke consequenties van hun campagne voor politieke hervorming. Hoewel de beweging ontstaan is uit onvrede over een wetsvoorstel dat het mogelijk zou maken om personen uit te leveren aan China, waar het rechtssysteem wordt beheerst door de Communistische Partij, is deze inmiddels uitgegroeid naar een beweging voor democratische hervorming. 

De betogers eisen onder meer een definitieve verwerping van het wetsvoorstel en de invoering van algemeen kiesrecht. 

Kitty Cheung, die pamfletten uitdeelt aan reizigers, zegt dat de acties grote internationale belangstelling hebben maar dat de regering nog altijd niet bereid is om naar de demonstranten te luisteren. 

De laatste weken maakte de politie aan veel protestacties een einde door traangas in te zetten en rubberkogels af te vuren. Een harde kern jonge demonstranten is overgegaan op meer gewelddadige protestacties omdat de regering vreedzame protesten lijkt te negeren. Op 1 juli bestormden zij een lokale rechtbank en sindsdien hebben ze meerdere politiebureaus aangevallen of brand gesticht in de nabijheid ervan.

Bron: scmp.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven