Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Cijfers stuk beter dan vorig jaar, maar het is nog altijd teveel"

Fotoreportage 44e editie Prognosfruit

Tholen – Afgelopen donderdag 8 augustus vond in het Belgische Alden Biesen het grootste fruitteeltcongres van Europa plaats: Prognosfruit. Voor de 44ste editie van het congres waren meer dan 260 bezoekers uit 17 verschillende landen afgereisd naar het prachtige kasteel van Alden Biesen. Het congres bestond uit het bekendmaken van de verwachte Europese appel- en perenoogst, gevolgd door diverse presentaties over de volgende editie van Prognosfruit, nieuwe variëteiten en precisielandbouw.


Klik hier voor de fotoreportage.

Prognoses
De Europese appelproductie komt dit jaar naar verwachting uit op 10.556.000 ton. Dat is 20% minder dan vorig jaar en 8% lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. De Europese perenoogst valt met 2.047.000 ton naar verwachting 14% lager uit dan vorig jaar en 9% lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie seizoenen. Klik hier voor alle cijfers


Filip Lowette (BFV), Philippe Appeltans (BelOrta), Luc VanOirbeek (V.B.T.) en Philippe Binard (WAPA)

"Cijfers positiever dan vorig jaar"
Na het bekendmaken van de cijfers was de stemming vrij positief. Dat de cijfers een stuk beter zijn dan vorig jaar is duidelijk, maar volgens diverse bezoekers is het aantal alsnog groter dan de vraag. Tevens zit bij iedereen de Ruslandboycot nog in het achterhoofd en men in het beu om de rekeningen te betalen van politieke conflicten. Toch proberen de sprekers en de bezoekers een positieve noot te laten klinken door te spreken over het openen van nieuwe markten, het verbeteren van de kwaliteit en zoeken naar nieuwe variëteiten. 


K3: Kees de Kat (Royal Fruitmasters), Kees Vogelaar (Vogelaar Vredehof) en Kees Oskam (Handelsmaatschappij Oskam)

België: door hitte nog 10 tot 15 procent lagere oogst dan de cijfers
De daling van de oogstverwachting is voor het grootste deel de oorzaak van extreme weersomstandigheden waar bijna heel Europa te maken heeft gehad. Hagel is een veel landen een probleem geweest, maar ook de hitte van enkele weken geleden heeft veel fruit verloren doen gaan. De Belgische oogstverwachting zal naar alle waarschijnlijkheid nog 10 tot 15 procent lager uitvallen dan de cijfers die gisteren werden gepresenteerd. Rond begin juli moest de prognose worden doorgegeven, maar na deze datum kreeg het land te maken met een hittegolf waardoor een groot deel van de oogst alsnog verloren is gegaan.

Klik hier voor de fotoreportage. 


Silvia Janssen-Voorbij van Service2Fruit en Luc Vanoirbeek van V.B.T., een van de organisatoren van Prognosfruit 2019


Na de middagpauze was het tijd voor diverse presentaties en het bekendmaken van het land dat de volgende editie van Prognosfruit zal organiseren. Het congres zal volgend jaar in Servië worden gehouden. Servië is een grote speler op het gebied van bevroren zachtfruit, maar de appelsector is sterk in opkomst. Het land dient zich goed voor appelteelt en doordat men makkelijk aan goedkope arbeid kan komen groeit deze sector erg hard. 


Kasteel Alden Biesen

Klik hier voor de fotoreportage.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven