Rusland-kenner Helga Salemon: "Het is een illusie om te denken dat Poetin ook maar een centimeter in beweging zal komen."

NFO-oproep om sancties met Rusland te herzien breed opgepakt

De NFO riep deze week op de sancties met Rusland te herzien. De telefoon en e-mail van NFO-voorzitter Gerard van den Anker stonden roodgloeiend. BNR nieuwsradio; Hart van Nederland; Een vandaag; Omroep Gelderland; AD.nl; ; RTL Z, NOS en diverse landelijke en regionale nieuwsbladen.

Bij Radio 1 was fruitteler Erik Appelman te gast. Hij gaf aan te snappen dat de sancties een politiek besluit zijn, maar vraagt zich ook af of ze wel echt effect hebben. "Het heeft niet gebracht wat we hadden gehoopt. De Krim is nog steeds geannexeerd. Dus dan kan je net zo goed stoppen. Maar ik snap ook dat de MH17 heel moeilijk ligt in Nederland."

Volgens Rusland-kenner Helga Salemon wordt Rusland wel degelijk hard getroffen door de sancties. "Per saldo is de Russische burger echt slechter af. Mensen betalen 50 procent meer voor hun producten dan voor 2014." Ze ziet de bevolking morren, maar denkt niet dat Poetin zich daar iets van aan zal trekken. "Het is een illusie om te denken dat Poetin ook maar een centimeter in beweging zal komen."

'Het gaat om de lange adem'
Kamerlid Martijn van Helvert geeft toe dat de sancties tot nu toe nog weinig concrete opbrengsten hebben opgeleverd. "Maar de diplomatie is geen frietkraam. Dat je iets besteld, betaalt en het dan meteen krijgt. Het gaat om de lange adem. Bij de fruitteelt kan je elk jaar oogsten, bij de diplomatie niet."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven