Zwitserland:

Toename van fraude met beschermde biologische termen

In een brief aan professionele landbouwverenigingen en regionale media hekelt BioValais het feit dat er met beschermde termen als 'bio', 'biologisch' en 'biodynamisch' wordt gefraudeerd.

Zwitserland eet de meeste biologische producten per hoofd van de bevolking en dat is natuurlijk iets heel positiefs. Er zit echter ook een minder positieve kant aan dit gegeven, met name voor degenen die binnen de biologische sector werkzaam zijn, omdat het ook gepaard gaat met fraude met zeer populaire termen, terwijl dat toch geregeld lijkt te zijn in de federale wetgeving.

In de brief haalt BioValais aan dat de term ‘bio’ en afleidingen daarvan uitsluitend bedoeld zijn voor gecertificeerde producten. Voor teeltbedrijven die willen opscheppen dat ze biologisch zijn, is het noodzakelijk dat het hele bedrijf werkt volgens de regels die gelden voor een volledig biologische teelt.

Jean Yves Clavien, directeur van BioValais, benadrukt het belang van een certificering. Om voor een officieel biologisch keurmerk in aanmerking te komen “moet een certificeringsinstantie een teeltbedrijf bezoeken en keuren en dat is een vrij restrictieve procedure. Ook geeft hij aan dat het niet mogelijk is om zomaar een jaar geen chemische middelen te gebruiken, de geteelde producten daarna te betitelen als biologisch en ze op die manier op de markt te brengen.

Misleidende keurmerken zijn niet altijd even gemakkelijk te detecteren
Voor consumenten blijft het moeilijk om misleidende keurmerken te detecteren. De Valais Association wil daarom nogmaals aangeven dat via het platform op de easy-cert-website een product, teeltbedrijf of wijnmaker altijd op te zoeken en te controleren is. Het platform bevat zelfs een register van ongeveer twintig bedrijven die met biologische keurmerken hebben gefraudeerd.

Bron: RTS

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven