Britse producten die gevolgen kunnen ondervinden van een no-deal Brexit

Een no-deal Brexit zou kunnen resulteren in een tekort aan kort houdbare producten en moeilijk te telen producten in de Britse schappen. De Britse voedingssector beweerde dat de grootste impact van een vertrek uit de EU voor verse producten zal zijn, zoals AGF dat niet bij retailers opgeslagen kan worden en dat tijdens de wintermaanden vanuit de EU geïmporteerd wordt. 

Anderen beweerden dat verstoring van de aanbodketens, zoals door lang oponthoud aan grenzen, gevolgen zou kunnen hebben voor beschikbaarheid en consumentenkeuze. Een vertegenwoordiger van de Food and Drink Federation (FDF): "Vertragingen en blokkades bij havens vormen een grote bedreiging. Gemiddeld importeren we 40% van ons eten en drinken direct of via de EU." 

"Onze afhankelijkheid van import is hoger rond 31 oktober, de exit datum. We zijn bezorgd over de impact op de import omdat de regering niet in staat is om voortdurende deals voor bestaande EU handelsovereenkomsten te garanderen. Een no-deal scenario zou een vermindering van de productstroom naar het VK laten zien voor een periode van maanden. Beperkt houdbare producten zullen het meest getroffen worden, zoals AGF, bepaalde soorten vlees en ingrediënten zoals bewerkte eieren. Er is niet te voorspellen welke producten oponthoud zullen ondervinden op hun weg naar het VK en daarom wat de impact zal zijn voor consumenten en fabrikanten door vertragingen. FDF steunt een handelsovereenkomst tussen het VK en de EU en een immigratiebeleid dat toegang verleent aan de werkkrachten die we nodig hebben."

Bladgroenten
Ongeveer 90% van de Britse bladgroenten wordt vanaf midden september de hele winter lang in het Spaanse Murcia geteeld. De meeste andere producten als paprika en komkommer maken een soortgelijke reis door Europa en komen in Dover aan om overgebracht te worden naar distributiecentra en naar de voedingsketen. Er bestaan dus grote zorgen rond groenten en een no-deal.  

Dieter Lloyd van de British Leafy Salads Association zei dat slechte teeltomstandigheden in Zuid-Spanje in 2017 resulteerden in een vijfvoudige prijsstijging in de groothandel. 

"Maar we kunnen deze producten hier niet telen. We hebben een aantal faciliteiten waar we groenten onder glas kunnen telen, maar niet in massa-hoeveelheden. Groene groenten hebben een beperkte houdbaarheid, de klok tikt vanaf het moment dat ze geoogst worden en retailers willen er zeker van zijn dat ze een kwaliteitsproduct met een bepaalde houdbaarheid hebben. Momenteel bestaat er onzekerheid over mogelijk oponthoud in Dover, wat de hoeveelheid tijd beperkt voor beperkt houdbare producten. We kunnen een situatie tegemoet zien waarin enkele retailers besluiten om dergelijke producten niet op te slaan. Sommige zullen ze willen proberen te importeren van buiten de EU en andere zullen geen grote hoeveelheden inkopen. Het betekent dat een aantal producten niet verkrijgbaar zullen zijn of bijna onbetaalbaar zullen worden."

Citrus 
Dankzij telers in Europa ligt citrus in de Britse schappen. Yasemen Kaner-White, auteur van Lemon Compendium en citroenexporteur: "Spanje is de grootste exporteur van citroen en citrus naar het VK. Een no-deal leidt ongetwijfeld tot prijsstijgingen. Groothandels zouden naar andere markten kunnen overstappen, zoals Cyprus, Turkije en Griekenland, maar er is veel onzekerheid op het moment. Citroen kan behoorlijk goed in het VK groeien, maar niet in grote hoeveelheden. Ze zijn gevoelig en je moet ervoor zorgen dat het niet te warm en niet te koud is en dat de temperaturen kloppen. Een alternatief voor citrus is kumquat, dat gemakkelijker in een kouder klimaat groeit." 

Bron: countypress.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven