Growers garden

Afgedankte spruiten binnenkort verwerkt tot chips

Binnenkort brengt een groep Schotse boeren chips op de markt gemaakt van spruiten. Het gaat om spruiten die zijn afgekeurd door de retail en anders terecht zouden komen op de afvalberg. Eind vorig jaar lanceerden de Schotse boeren al chips gemaakt van broccoli.

De 16 in een coöperatie verenigde boeren, die de groentechips onder de merknaam Growers Garden aanbieden, zijn behoorlijk positief over de verkopen van die broccoli chips. De chips bevatten vrij weinig calorieën, zijn duurzaam en glutenvrij. Er zijn vier varianten broccoli-chips: Naked, Chilli, Sour Cream & Chive en Cheese. Overigens bestaan ze momenteel voor tussen de 27 en 29% uit broccoli, hoewel de ambitie is om daar 40% van te maken.

Wat Growers Garden doet, zien we in steeds meer landen terug: het recyclen van voeding tot nieuwe producten. Daarbij loopt de snackindustrie voorop. Voorbeelden zijn naast de broccoli chips, de Yappah proteThen chips gemaakt van groenteresten en de Barnana snacks van overrijpe bananen die gewoonlijk op plantages blijven liggen.

Een ander voorbeeld komt van de Deense startup Kaffe Bueno die van overgebleven koffiebonen een soort meel maakt om bakkerijproducten te verrijken. Verder valt te denken aan Spare Snacks uit Groot-Brittannië (biologische fruitchips) en het Amerikaanse Snact (fruit jerky). Deze mondiale lijst van voorbeelden breidt zich zowat maandelijks uit.

Bron: AgriHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven