Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Mark Tweddle (Jupiter):

"Zulke hoge prijzen voor grote maten ananas hebben we in jaren niet gezien"

Tholen - De huidige ananaszomer is een fors contrast met de marktsituatie van vorig jaar. Dat zegt Mark Tweddle, directeur van de Jupiter Group. "Het gat in de aanvoer als gevolg van de natural flowering, gecombineerd met de klimaatverandering van El Niño had effect op de hele Costa Ricaanse regio en veroorzaakte een onbalans tussen vraag en aanbod. Ecuador en Panama konden deze aanvoerdip deels wel opvangen, maar ook zij werden beïnvloed door de effecten van ongewoon warm weer en nutriëntenarm water, wat typische effecten van de El Niño zijn"


Mark Tweddle op een farm in Costa Rica

"Dit resulteert in kleiner fruit en een lagere beschikbaarheid. De prijzen voor grote maten bereikte op de daghandel een niveau tussen de 13 en 15 euro, wat we al jaren niet meer hebben gezien. De Amerikaanse markt vraagt om veel grote maten en momenteel voorziet slechts 50% van het aanbod aan deze vereiste. Deze vraag zorgt voor een grote druk op aanbod voor Europa en een lage beschikbaarheid en hoge prijzen voor de grote maten", aldus Mark.


Hugo Vermeulen en Mark Tweddle

"Gelukkig is nu de situatie aan het veranderen en trekt het aanbod over het algemeen weer aan. De meeste regio's zullen vanaf week 38 weer de geprognosticeerde volumes leveren. We verwachten dat de onbalans tussen vraag en aanbod dan ook zal afvlakken en dat we weer snel de prijzen van de eerste vier maanden van het jaar zullen zien. Zelf hebben we een goede beschikbaarheid van onze plantages in Costa Rica, Ecuador en Panama van goede kwaliteit", besluit Mark.

Voor meer informatie:
Mark Tweddle / Hugo Vermeulen
Jupiter Europe BV
T: +31 (0)88 377 7100
hugov@jupitermarketingltd.com
www.jupitermarketingltd.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven