Overzicht wereldmarkt bananen

Door de zomer is de vraag naar bananen in Europa en de Verenigde Staten momenteel laag. Door lage volumes in voornamelijk Zuid-Amerika zijn de voorraden echter beperkt en zijn de prijzen in de handel overeind gebleven. De lage productie in Latijns-Amerika is vooral te danken aan weersomstandigheden. Vooral de effecten van El Niño waren voelbaar. De verwachting is dat de vraag naar bananen weer gaat toenemen als de zomervakantie op zijn einde komt. Verwacht wordt dat de productie eveneens weer toeneemt tegen die tijd.

De interesse in biologische bananen groeit. De groei van biologische bananen beperkt zich echter tot een kleinere regio in Latijns-Amerika. Biologische bananen hebben een droger klimaat nodig dat de groei van bananen bevordert. Men kan immers geen gebruik maken van pesticiden. Ecuador, Peru en Mexico zijn landen die geschikt zijn voor de groei van biologische bananen.

Eind juli werd voor het eerst melding gemaakt van TR4 in Latijns-Amerika. Op een bananenplantage in het noordoosten van Colombia was de vermoedelijke schimmelinfectie aangetroffen. Op 8 augustus bevestigde Colombia de aanwezigheid van TR4. 175 hectare bananen zijn besmet, 168 hectare is geruimd. Het land heeft maatregelen getroffen om te zorgen dat de Panamaziekte zich niet verder verspreidt. TR4 is eerder gedetecteerd in onder andere Indonesië, Australië, de Filipijnen, Jordanië en het noorden van Mozambique.

Ecuador
Zware regenbuien en minder zonuren hebben ervoor gezorgd dat de productie van bananen is afgenomen in het land. Slechte weersomstandigheden worden toegeschreven aan de effecten van El Niño. Ondanks de lagere productie verhoogt Ecuador zijn marktaandeel op de Europese markt.

Colombia, Costa Rica en de Caraïben
Normaal profiteren deze Latijns-Amerikaanse landen van een heet en droog klimaat. El Niño veroorzaakt echter tegenovergestelde weersomstandigheden waardoor de productie van bananen ook in deze landen daalt. Daarnaast is voor het eerst TR4 gesignaleerd op een bananenplantage in Colombia. Het is de eerste keer dat de schimmelziekte, ook wel bekend als de Panamaziekte, is gedetecteerd in Latijns-Amerika. Volgens het land heeft dit geen gevolgen voor de export van bananen.

Panama, Nicaragua en Honduras
Door versoepeling van de douanerechten vanuit deze landen is de export uit deze landen gestegen. Wat telt voor de markt is immers de prijs voor bananen en die zijn met de versoepeling van de regels goedkoper geworden uit deze Midden-Amerikaanse landen.

Mexico
Dit land zag recent een daling in de bananenteelt. De productie in de Mexicaanse staat Tabasco in het uiterste zuiden van het land is verminderd door weersomstandigheden, vooral de wind had zijn invloed op de productie. De prijs van Mexicaanse bananen ligt daardoor hoog terwijl de prijs voor bananen uit andere Latijns-Amerikaanse stabiel blijft. Mexico heeft het klimaat om biologische bananen te kunnen telen die welkom zijn op de Amerikaanse markt.

Nederland: bananenprijzen blijven opmerkelijk goed overeind voor de zomer
De lage bananenproducties van eerder dit jaar hebben een positieve invloed op de huidige marktsituatie in Nederland. Waar de bananenmarkt in de zomervakantie traditiegetrouw in het slop raakt, zijn dit jaar de voorraden beperkt en blijven de prijzen in de daghandel redelijk overeind. Nu in sommige gebieden de vakanties alweer ten einde lopen, zal ook de consumptie later deze maand weer gaan aantrekken. Dan zal naar verwachting de aanvoer ook weer toe gaan nemen.

Duitsland: Rustige markt
Door de hoge temperatuur vindt eerst en vooral het zomerfruit gretig aftrek, dit gaat ten koste van de bananenhandel. Ook de vakantieperiode beinvloedde de handel, waardoor de afzet in rustig vaarwater kwam. De toevoer vanuit de rijpcentra werd hier echter uit voorzorg op afgestemd, zodat vraag en aanbod nagenoeg gelijk bleef. De prijssituatie bleef hierdoor constant, hoewel Panamese en Ecuadoraanse bananen her en der op de groothandelsmarkten sterk afgeprijsd werden. Om de kwaliteit van de bananen niet te veel te laten lijden onder de weersomstandigheden, werden veel partijen direct vanuit de koeling getransporteerd in plaats van op de groothandelsmarkt uitgestald.

Zwitserland
Evenals in Duitsland is er ook in Zwitserland nauwelijks sprake van een spotmarkt. Het overgrote deel van de bananen wordt direct via contracten afgezet. In totaal zijn er nog slechts 2 a 3 zelfstandige rijperijen op de Zwitserse markt, de grote supermarktketens maken daarentegen gebruik van hun eigen rijpcentra, weet een Zwitserse groothandelaar. "De complete markt wordt door de grootaanbieders gedomineerd. Enkele partijen worden nog via Zuid-Duitsland geimporteerd en hier verhandeld. De kleinere, zelfstandige rijperijen moeten het echter enkel van de horeca en enkele kleinere klanten hebben". Door het warme weer zijn de bananen momenteel eerder op de achtergrond geraakt en verloopt de afzet 'moeizaam', aldus de handelaar.

Frankrijk
De bananen uit Frankrijk komen zowel uit de Latijns-Amerika als uit Afrika. Bananen vanuit Latijns-Amerika komen vooral binnen via de haven van Duinkerken terwijl het Afrikaanse product via de zuidelijke havens het land binnenkomen. Het is via deze havens dat de bananen over het land worden verdeeld. Frankrijk teelt een deel van zijn bananen zelf in de overzeese regio’s van Guadeloupe en Martinique. Deze bananen komen vooral terecht op de markt in de grote Franse steden.

China
Dit jaar is de import van bananen flink toegenomen in China. Vooral de import vanuit de Filipijnen is sterk gestegen, zoveel zelfs dat China Japan heeft ingehaald en nu de grootste importeur is geworden van Filipijnse bananen. Andere landen waar China van importeert zijn Laos, Myanmar, Ecuador, Brazilië, Colombia en Costa Rica. Cambodia kon vanaf dit jaar bananen naar China exporteren.

De lokale productie is nog steeds in het laagseizoen, dus de aanvoer is niet op zijn hoogtepunt maar zal in augustus weer toenemen. Het productiegebied in Hainan loopt op zijn eind en Guangxi zit nu in zijn beginfase van productie. In Guangdong worden er ook bananen geproduceerd, maar die zijn nog niet op hun hoogtepunt van productie. De laatste paar weken is de prijs van bananen erg aan het fluctueren. Momenteel neemt de prijs van bananen licht toe, maar het is nog niet zeker of die trend aanhoudt.

Zuid-Afrika
In de volgende 4 tot 6 weken worden hoge volumes van bananen verwacht die de prijzen naar beneden zullen drukken. Men verwacht echter in de komende week een stijging van de prijs van 0,33 €/kg (5,57 ZAR) naar 0,34 €/kg (5,83 ZAR).

De gemiddelde bananenprijs is 10% lager in vergelijking met vorig jaar. De vraag naar bananen is eveneens afgenomen. Het aanbod van bananen is, gerekend vanaf begin 2019 is 14% lager in vergelijking met de volumes van vorig jaar. In Zuid-Afrika schakelen enkele bananentelers om naar avocado’s of Macadamia-noten waarvan de opbrengsten voor telers hoger zijn.

Mozambique
In het noorden van het land is TR4 (Panama ziekte) vastgesteld. Productie uit dit deel van het land kan niet worden geëxporteerd naar buurland Zuid-Afrika. De bananenteelt uit het zuiden van het land wordt wel geëxporteerd naar Zuid-Afrika en vormt grof geschat een kwart van de totale bananenvoorraad in Zuid-Afrika.

Verenigde Staten
Zowel de productie van bananen als de vraag is klaar om te stijgen in Noord-Amerika. “De voorraad van bananen was goed en stabiel deze maanden,” vertelt een handelaar. “Maar met de zomer op zijn einde zal de vraag in de komende maanden stijgen.” Op het moment komt er een gestadige voorraad van bananen uit Latijns-Amerika. Vooral uit Ecuador, Costa Rica, Colombia en Guatemala.

Australië
De belangrijkste productieregio in Australië bevindt zich in Northern-Queensland. Aan het eind van het seizoen (juni 2018) waren er 388.265 ton aan bananen geproduceerd met een waarde van 482,2 miljoen Australische dollars. Met een paar kleine uitbraken van TR4 vorig jaar zijn de regels voor quarantaine in de Australische bananenindustrie aangescherpt. De bananen in Australië zijn bedoeld voor de binnenlandse markt. Toch denken telers er op de lange termijn over na om een nichemarkt van premium bananen te telen bedoeld voor de export. In Nieuw-Zeeland onderzoekt men ook de mogelijkheid om de commerciële bananen-industrie uit te breiden.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven