Marc Jansen, Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel:

"De minister moet met een oplossing komen om de hoge kosten voor kleine tuinders te verzachten"

In supermarkten zijn al volop streek- en regioproducten te vinden. Als minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil dat supermarkten nog meer streekproducten verkopen, moet de kostprijs ervan flink omlaag. Dat zegt Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel CBL, de brancheorganisatie van Nederlandse supermarktbedrijven, in een gesprek met Nieuwsuur.

Schouten wil dat er meer streek- en regioproducten verkocht worden. Ze gaat met supermarkten in overleg om meer producten in de schappen te krijgen die in de buurt wordt geproduceerd. Ook wil ze wet- en regelgeving die producenten van streekproducten in de weg zit, aanpakken. Met haar plannen wil de minister de afstand tussen boer en consument verkleinen.

In supermarkten zijn al volop streek- en regioproducten te vinden, zegt Jansen. Volgens hem ligt het dan ook 'beslist niet' aan de supermarkten als boeren hun zelfgeproduceerde kaas en yoghurt niet bij supermarkten in de omgeving in de schappen krijgen. "De bereidheid bij supermarkten is er wel. Een supermarkt kan met deze producten juist mooi z'n klanten bedienen en de concurrentie te slim af zijn." Maar als de minister wil dat supermarkten nog meer streekproducten verkopen, moet de kostprijs ervan flink omlaag. "De minister moet met een oplossing komen om de hoge kosten voor kleine boeren en tuinders te verzachten", zegt Jansen.

bron: Nieuwsuur 02-08-2019


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven