Europese aardappelmarkt (week 32)

Duitsland: uitbreiding aardappelareaal met 10.000 hectare

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrie: een rustige markt met weinig transacties waargenomen. Enerzijds hebben de lagere prijzen de neiging om het aanbod te beperken, dat niet overdreven groot is. Anderzijds vertraagt het de industriële vraag omdat contracten het overnemen. Aan de exportzijde wordt de komende weken/maanden een groeiende vraag naar Oost-Europa verwacht.

Een prijs voor alle landen, 35 mm+, min 60 % 50 mm+, min 360 g/5kg de PSE, bulk, aardappelen van friteskwaliteit, export, exclusief btw, directe levering: tussen de 12,50 et 15,00 €/q, met een meest gehanteerde prijs van 12,50 €/q.

Veilingprijs/veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 05 augustus: gewogen prijs (rode en witte rassen) voor handmatig geoogste aardappelen: 0,27 €/kg, exclusief btw – ongeveer 24 ton.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland 
De situatie was vorige week volledig omgedraaid nadat het weer gunstiger weer werd voor gewassen. De fabrieken werken momenteel op basis van contracten en de prijzen op de vrije markt daalden vorige week tot onder de € 20/q. De versmarkten staan ook onder druk, maar met minder prijsverlagingen. De partijen, bestemd voor de industrie worden afgezet voor een prijs van tussen de 30 en de 35 €/q bij de teler. De prijs voor Frieslander ligt tussen de 25 en 30 €/q. Weinig exportactiviteiten waargenomen, met enkele transacties naar Afrika op basis van 30 tot 35 €/q (gesorteerd op grootte in exportzakken).

Duitsland 
Het aanbod steeg vorige week nadat er opnieuw regen viel in de vroege regio's in Midden- en Zuid-delen van het land. De prijzen zijn gedaald, naar 17 tot 18 € voor industrierassen in het Rijnland, tot 42 tot 48 €/q voor vroege vastkokende rassen, en tot 38 tot 43 €/q voor andere vastkokende rassen. Ondanks de wisselende weersomstandigheden blijft het in het noorden van het land erg droog, vooral in Nedersaksen, waar het de afgelopen 3 weken nauwelijks.

Sterke toename van oppervlakten in Duitsland (bron: Statistiekbureau Bundesamt):
De nieuwe schatting van het Statistiekbureau Bundesamt laat een toename zien van 24.000 ha tot 276.000 ha. Dit is een toename van bijna 10% in vergelijking met vorig jaar! De grootste toename vond plaats in Nedersaksen (9.600 ha tot 123.500 ha), gevolgd door Noord-Rijnland-Westfalen (7.800 ha tot 41.000 ha) waar de meeste extra hectaren worden gebruikt voor industriële verwerking. Zuid-Beieren groeit van 3.000 ha naar 41.600 ha.

Groot-Brittannië 
Gemiddelde prijs AHDB: niet genoteerd wegens gebrek aan volumes. De oogst gaat gemakkelijk verder, met regen die vorige week alleen lokaal de activiteiten vertraagde. De binnenlandse vraag naar nieuwe gewassen blijft stabiel. De export naar het continent is vertraagd, maar de interesse van verschillende kopers blijft zeer reëel.

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven