Jean-Marc Coignat – Cerifrais:

Franse Cerifrais zet in op een modern kersenpakstation

Dit jaar heeft Cerifrais zich gericht op innovatie. Als reactie op een toename van de teeltvolumes, de wens om de uitvoeringssnelheid te vergroten en de ambitie om zich te ontwikkelen op het gebied van de export, heeft het bedrijf zich de afgelopen jaren bezig gehouden met de dynamische ontwikkeling van de bedrijfsmiddelen:

“Ons station van 2400 m² is zo ingericht dat er enkel kersen behandeld en verwerkt kunnen worden. We hebben de afgelopen jaren in veel zaken geïnvesteerd, waaronder een kleine mechanische sorteermachine. Drie jaar geleden schakelden we over op elektronica met de eerste Unitec elektronische sorteermachine met 2 lijnen, uitgerust met een standaard kleuren-, standaard sorteer- en een standaard hydrokoelsysteem, waar onze kersen – vóór ze worden behandeld – worden gekoeld bij een temperatuur van 0,5 graden. Vervolgens hebben we de sjabloon gewijzigd naar 6 lijnen en dit jaar een extra sorteermachine met 4 lijnen toegevoegd, waardoor ons station een unieke faciliteit in Frankrijk is. Unitec is een bedrijf waarmee we een echt partnerschap hebben opgezet. We bieden onze klanten elk type segmentatie, met een verpakking variërend van 250 g tot 2 kg. Dit is zonder enige twijfel een absolute prestatie op de kersenmarkt waarvoor we echte specialisten zijn,” legt directeur van Cerifrais Jean-Marc Coignat uit.

Vorig jaar is Cerifrais begonnen met exporteren naar Hongkong en Singapore: “We zijn perfect uitgerust om dit soort werk te doen en nieuwe horizonnen te verkennen.”

Een dynamische regio dat waarschijnlijk meer gaat telen
Gelegen op de hellingen van de Monts du Lyonnais, die zich tussen de 250 en de 700 meter boven zeespiegel bevinden, worden de boomgaarden van de 60 telers geoogst die nauw met Cerifrais samenwerken. “We begonnen het seizoen op 29 mei en waren 2 augustus klaar. Dat is nog maar pas geleden. Tijdens deze twee maanden werken we 7 dagen per week met 80 tot 90 werknemers op het station.”

“Dit jaar zijn er in de regio 20.000 bomen geplant. Wetende dat er in andere gebieden veel wordt gerooid, kunnen we zeggen dat we ons in een zeer dynamisch gebied bevinden,” zegt Jean Marc.

"We hebben een bijzonder seizoen gehad met alle mogelijke weersomstandigheden”
“Dit jaar hebben we een vrij ongebruikelijk seizoen gehad, met alle mogelijke weersomstandigheden waar een product maar mee te maken kan hebben: vorst, wind, regen, hagel, twee hittegolven, waaronder een uitzonderlijke in juni, iets dat eigenlijk nooit gebeurt. De eerste hittegolf veroorzaakte enig ongemak door een bepaalde stress op het fruit te veroorzaken die het liet rijpen nog vóórdat het de optimale grootte had. We kregen dus, in tegenstelling tot vorig jaar, kersen waarvan de meerderheid een middelgrote tot kleine maat had. Maar ondanks alles hadden we een heel goed seizoen en hadden we geen problemen om onze producten kwijt te raken,” zegt Jean-Marc.

Hoewel het volume kleiner was dan vorig jaar, namelijk 833 ton in plaats van 1000, is Jean-Marc tevreden met de kwaliteit van de kersen van dit jaar: “De kersen hadden een buitengewone smaakkwaliteit in juli. In juni bevatten ze, als gevolg van de weersomstandigheden, wel minder suiker.”

"Kwaliteit is ons leidend motief"
“Ik ben er heel erg van overtuigd dat onze boomgaarden zich in een voor kersen bevoorrecht gebied bevinden. Dit houdt in dat we dankzij dit gegeven een kwalitatief uitzonderlijk product hebben dat door onze klanten ook als zodanig wordt erkend. Daarnaast besteden we zelf ook speciale aandacht aan de kwaliteit van ons fruit. Het sleutelwoord van Cerifrais is ‘kwaliteit’, enkel ‘kwaliteit’. We hebben het liefst een topkwaliteit product, waarop we via een luxe verpakking onder het merk Thomas Coignat de aandacht vestigen. En ik denk dat de investeringen in ons station met als doel om het in alle opzichten ultramodern te maken daarbij helpen. We hebben onder andere een te scherp traceerbaarheidssysteem, waarmee we de bakjes terug kunnen leiden naar de percelen,” legt Jean-Marc uit.

Sinds drie jaar is binnen de Califruit-interprofessionele groep, die zowel uit telers als twee afzetters bestaat, de gemeenschappelijke merknaam ‘Eh Cherry’ gecreëerd. Hierdoor heeft de regio een sterke identiteit gekregen: “We verkopen onze kersen in een zelfde soort kartonnen verpakking, die de consument heel leuk vinden.”

Cerifrais heeft op dit moment milieucertificeringsniveau 2 in handen en blijft zich inspannen om HVE 3 te behalen.

Voor meer informatie:
Jean-Marc Coignat
Cerifrais
Les Garelles,
69690 Bessenay, Frankrijk
Telefoonnummer: +33 4 74 72 86 67
contact@cerifrais.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven