Oekraïne: wet voor biologische teelt van kracht

Op 2 augustus is de wet "inzake basisprincipes en vereisten voor biologische teelt, distributie en etikettering van biologische producten" in Oekraïne van kracht geworden. De wet is ontwikkeld door het ministerie van Landbouwbeleid in samenwerking met de biologische sector om de wettelijke principes van de biologische teelt in Oekraïne te verbeteren en aan te passen aan de relevante EU-wetgeving.

Het ministerie van Landbouwbeleid is verantwoordelijk voor het bijhouden van registers van exploitanten, certificeringsinstanties, biologische zaden en plantmateriaal. De openheid en toegankelijkheid van deze registers zal burgers, biologische marktpartijen, marktdeelnemers en andere geïnteresseerde partijen in staat stellen om relevante, betrouwbare informatie te ontvangen over biologische marktdeelnemers, certificeringsinstanties die gemachtigd zijn om biologische teelt en de distributie van biologische producten te certificeren, evenals de aanwezigheid op de Oekraïense markt van biologische zaden en plantmateriaal. Dit zal de transparantie van de biologische markt en de verantwoordingsplicht van de deelnemers vergroten, marktdeelnemers beschermen tegen oneerlijke concurrentie en het consumentenvertrouwen vergroten in producten die als biologisch zijn geëtiketteerd.

In overeenstemming met de nieuwe wet is de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van overheidscontrole (toezicht) op het gebied van de biologische teelt, distributie en etikettering van biologische producten verleend aan de Oekraïense Staatsdienst voor voedselveiligheid en consumentenbescherming. Deze dienst zal de activiteiten van marktdeelnemers en certificeringsinstanties controleren en geplande en niet-geplande maatregelen nemen om te voorkomen dat niet-biologische producten als biologisch worden geëtiketteerd.

Sommige normatieve rechtshandelingen om de wet te implementeren zijn al ingevoerd. Zo is het staatslogo voor biologische producten en de vereisten voor kwalificatie van biologische inspecteur bijvoorbeeld al goedgekeurd.

Sommige belangrijke tenuitvoerleggingsprocedures voor de wetgeving zijn nog niet van kracht, omdat deze nog niet door alle relevante autoriteiten zijn goedgekeurd. De ontwerp-procedure (gedetailleerde regels) voor biologische teelt en de behandeling van biologische producten, de procedure voor het bijhouden van nationale registers van biologische telers, controleorganen en biologische zaden, de lijst van substanties (ingrediënten, componenten) die mogen worden gebruikt in de biologische teelt en de maximaal toegestane waarden moeten ​​nog officieel worden goedgekeurd.

De procedure voor de certificering van biologische productie en behandeling van biologische producten en de procedure voor het bijhouden van de lijst van buitenlandse certificeringsinstanties worden opgesteld door het ministerie van Landbouwbeleid en Voedselvoorziening. Deze zullen vóór goedkeuring aan de verantwoordelijke autoriteiten worden voorgelegd.

Een gedetailleerde beschrijving van wat er zal veranderen als de wet volledig van kracht staat in het artikel ovan AgroPolit (in het Oekraïens).

Bron: Agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven