M.K. Exports (India) over het mangoseizoen

“Luchtvrachtkosten zijn de afgelopen jaren gestaag gestegen”

Het mangoseizoen in India is onlangs geëindigd en over het algemeen was het een goed seizoen voor exporteur M.K. Exports. Nieuwe rassen vinden hun weg naar Europa, maar de transportkosten stijgen jaar na jaar. 

Manoj Barai van M.K. heeft drie nieuwe rassen dankzij het goede Indiase mangoseizoen. "Dit seizoen zijn we begonnen met de export van de Charsle en Cherry rassen naar het VK, Canada en Duitsland. We kregen goede feedback, maar een ras dat we naar Duitsland stuurden was kleiner dan de consumenten daar gewend waren. Dat ras was in dit gebied geen succes. We zagen de prijzen dit seizoen licht stijgen, maar over het algemeen lukte het ons wat meer te exporteren dan tijdens vorige jaren."

India had onlangs te maken met overstromingen, maar het brandende hete weer tijdens de tweede periode van het seizoen bracht de meeste uitdagingen met zich mee. "Er was een periode waarin het zo heet was dat er verbrandingen opdoken. Dit betekende dat we de manier moesten veranderen waarop we met het fruit omgaan omdat het nog prima voor bewerking was. We begonnen met bewerking in heet water en lieten dit geleidelijk aan naar meer acceptabele niveaus dalen."

Het weer was niet de enige uitdaging tijdens het seizoen volgens Barai. "Na het verbod op Indiase producten stond alles een poosje op een laag pitje. Nu kunnen we weer vrij exporteren naar de meeste gebieden. De grootste uitdaging werd het omgaan met de capaciteit om aan de vraag te voldoen. Er waren beperkingen op het gebruik van opslagstations en we kregen te maken met stijgende transportkosten. De kosten voor logistiek is de afgelopen jaren geleidelijk aan gestegen, vooral voor luchtvracht."

Ondanks Trumps heffingen die India boven het hoofd hangen is dat de markt waar M.K. Exports op een gegeven moment naartoe zou willen uitbreiden. Ze hebben al een aantal test-verladingen gedaan. "De Amerikaanse markt heeft een groot potentieel voor ons. Hoewel de tarieven de prijzen voor onze mango's zouden kunnen laten stijgen, denk ik niet dat dit veel effect op de vraag van onze consumenten zal hebben. Nieuwe markten zijn altijd spannend. Zo begonnen we een poosje geleden ook naar Zweden te exporteren. Eerst verlaadden we twee rassen naar de Zweedse markten, maar ze reageerden ook echt goed op de test-ladingen van één van onze nieuwe rassen."

M.K. Exports zou een uitstapje kunnen maken naar de bio-teelt van mango's. Momenteel worden voorbereidingen getroffen voor de mogelijkheid tot de teelt van bio-mango's voor volgend jaar.

Voor meer informatie:
Manoj Barai 
M.K. Exports
Email: mkexports.04@gmail.com 
www.mkkexport.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven