Deze Poolse start-up lukte het een voet op de Indiase markt tijdens z'n eerste jaar te krijgen

"De Indiase markt eist topkwaliteit appelen"

Je zou kunnen denken dat het een gek idee is om in appelen te gaan handelen als je uit Polen komt. Er zijn zoveel handelaren, kan er nog wel eentje bij? Twee broers besloten een gok te wagen en werken er hard aan om voet op de Indiase markt te krijgen. 

Ondanks dat de Poolse appelsector te maken kreeg met vroege vorst staat één start-up voor een goed seizoen. De vorst had niet veel effect op boomgaarden waar ze hun appelen kopen. "Er waren veel streken in Polen die veel schade opliepen, zelfs tot 80-90% van het totale gewas. Gelukkig werken wij met boomgaarden in het noorden van Polen, een gebied dat nauwelijks door de vorst getroffen werd. We verwachten dat 90% van het gewas in goede staat geoogst zal worden." Pawel Sokolowski van Poland-Fruit: "We zijn erg optimistisch over het komende seizoen, hoewel we nog een maand voor de boeg hebben voor de oogst begint en de temperaturen stijgen. Dit zou de schil van de appelen kunnen beschadigen, de kleur kunnen aantasten en hoe ze er over het algemeen uitzien. We zullen moeten zien wat voor impact de hittegolf zal hebben." 

Een jaar geleden werd Poland-Fruit opgericht, maar het bedrijf heeft een solide netwerk op de Indiase markt opgebouwd wat resulteerde in een succesvolle export van 500 ton verse appelen. Dit is de belangrijkste markt waar ze zich op focussen volgens Sokolowski. "Voordat mijn broer en ik het bedrijf begonnen deden we beiden projecten in India. Ik werkte in de IT en mijn broer was CEO bij een bedrijf dat voor de zware industrie werkte. We hadden beiden dus verstand van de Indiase cultuur en markt. Daarnaast hadden we al een netwerk, waardoor we meteen al een klant hadden bij wie we konden afzetten. We wilden voordeel doen met onze ervaringen in India en onze kennis van het gebied. Dankzij onze expertise is het gemakkelijker om fouten en misverstanden te voorkomen. Onze partner in India, Sheemit Agro Fresh, begrijpt waar we voor staan. Ze bezochten ons een aantal keren in Polen en nu werken we nauw samen om de Indiase markt te voorzien van de kwaliteit die ze willen."

Poland-Fruit exporteert twee appelrassen naar India. "We hebben Royal Gala en Red Delicious naar de Indiase markt verladen. Deze rassen liggen in de hogere prijsklasse, maar voor de Indiase markt draait het allemaal om kwaliteit. Veel mensen denken onterecht dat India niet zo ontwikkeld is. Maar wanneer het aankomt op het afzetten van vers fruit in India dan brengt een mindere kwaliteit de mogelijkheden om in dit gebied te werken in gevaar. Ze willen topkwaliteit appelen en daarom doen Frankrijk, Italië en de VS het zo goed op deze markt. Die hebben hun huiswerk gedaan en weten aan welke eisen appelen moeten voldoen. Dit hoopt Poland-Fruit te verbeteren. Polen heeft het imago appelen van mindere kwaliteit te exporteren. Dit klopt in feite niet. Polen heeft geweldige appelen. Je moet alleen weten hoe je het materiaal moet selecteren en je hebt een betrouwbaar team nodig voor kwaliteit-controles en logistieke partners die het afleveren. We hopen dat de hele Poolse appelsector er baat bij heeft dat wij alleen maar topkwaliteit appelen naar India exporteren."

Hoewel vorig jaar een enorme oogst in Polen werd binnengehaald is Sokolowski ambitieus wanneer het op de doelen voor het komende seizoen aankomt. "We proberen minsten zoveel appelen te exporteren als we vorig seizoen deden. Of dit ons lukt is moeilijk te voorspellen, omdat er van alles kan gebeuren wat de balans één of andere richting in duwt. We hopen minsten 1.000 ton naar India alleen al te exporteren, maar we hebben ook een oogje op Afrikaanse markten. Deze zijn wat moeilijker, maar Senegal en Nigeria zijn zeker markten die we onderzoeken. In feite zouden we de eerste contracten voor containers daarheen al kunnen tekenen."

Voor meer informatie:
Mr. Pawel Sokolowski
Poland-Fruit
Tel: +48 693 933 325
Email: pawel.sokolowski@poland-fruit.com  
www.poland-fruit.com 

Mr. Amit Gupta
Sheemit Agro Fresh
Email: sheemitagro@gmail.com 
Tel: +91 982 440 88 86


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven