Gerard Poldervaart, Fruitmedia & Betuwse Fruit Shop

“Oplossing hardfruitcrisis ligt niet in kostprijsverlaging”

Tholen - “Het gaat slecht in de fruitteelt. Veel appel- en perentelers zitten in een crisis, daar hoeven we geen doekjes om te winden. Maar in plaats van klagen zouden fruittelers ook eens kunnen nadenken waar kansen liggen. Hiervoor is echter wel bewustwording en omdenken bij, en samenwerking tussen alle partijen in de fruitsector nodig”, aldus Gerard Poldervaart, eigenaar van de Betuwse Fruitshop en Fruitmedia (dat onder andere het European Fruit Magazine en De Fruitteeltkrant uitgeeft).


Gerard Poldervaart (r) samen met zijn zoon Coen voor de Betuwse Fruitshop

Is een plukrobot rendabel te maken?
Voordat Gerard zelf ging ondernemen was hij jarenlang actief als fruitteeltadviseur op bedrijven in heel Europa. Wat hij in Nederland in tegenstelling tot landen als Duitsland en Italië ziet, is dat de oplossing voor de crisis in de appel- en perenteelt vooral wordt gezocht in kostprijsverlaging en innovaties in nieuwe rassen en mechanisatie. Dat is echter een doodlopende weg volgens Gerard. “Telers werken al zo kostprijsbewust dat de kostprijs nauwelijks verder kan worden verlaagd. Innovaties als nieuwe (gemanagede) rassen, zelfrijdende tractoren en spuitmachines, robots die appels plukken en gebruik van drones zijn in mijn ogen weinig zinvol. Hoeveel clubrassen hebben daadwerkelijk gezorgd voor meer euro’s per hectare voor de fruitteler? Is een robot die je zes weken per jaar tijdens de pluk kunt gebruiken, ooit rendabel te maken? “

De Betuwse Fruitshop staat vol met delicatessen op basis van fruit

Betere prijsvorming op versmarkt
Gerard ziet meer heil in innovaties ná de teeltfase en het zoeken naar producten om de consumptie en afzet van fruit te vergroten. Daarmee verdwijnt mindere kwaliteit fruit van de versmarkt, wat uiteindelijk weer gunstig  uitpakt in prijsvorming. “Immers, wanneer de prijs voor industriefruit goed is, zijn fruittelers, of hun afzetpartners snel geneigd om partijen appels van middelmatige kwaliteit ongesorteerd aan de verwerkende industrie te verkopen. Als de prijs van industriefruit echter laag is, zal men proberen partijen fruit van matige kwaliteit op de versmarkt te verkopen. Een goede prijs voor industriefruit ontlast dus in deze redenatie de versmarkt.”

VOG products verwerkt meer dan 350000 ton fruit tot allerlei producten, foto VOG products, FruitMedia

Dat deze redenatie opgaat is te zien in Südtirol (Noord-Italië). Gerard: “Daar hebben de samenwerkende afzetcoöperaties jaren geleden het bedrijf VOG-products opgezet. Dit bedrijf verwerkt appels tot allerlei diepgevroren, ingeblikte of vacuümverpakte producten. De omzet van het bedrijf is inmiddels zo groot dat er meer industrieappels worden verwerkt dan dat er in heel Südtirol beschikbaar zijn!”

Voldoet een appel nog wel aan de hedendaagse wens naar gemak of geven ouders hun kinderen liever een appel in een blikje mee naar school, foto FruitMedia

Gerard ziet allerlei mogelijkheden voor het toevoegen van waarde aan fruit. Zijn winkel, de Fruit Concept Store ligt daar vol met fruitdelicatessen als fruitchocolade en snoep tot fruitsecco’s en wijnen, fruitbeleg, appelchips en bijzondere fruitsiropen. “Als je goed om je heen kijkt, zijn er naast delicatessen nog legio mogelijkheden. Denk aan kunstleer voor handtassen, schoenen of kleding gemaakt van appelpulp, fruitrepen, appelcider, appelsecco of appelbier, of hoogwaardige fruitsappen als alternatief voor de industriematig geproduceerde bulksappen waar smaakstoffen zorgen voor de smaak van appel. De consument wil steeds meer ‘gemaksvoedsel’. We kunnen wel denken dat een appel of peer ‘gemakkelijk’ te eten is, maar is dit zo of wil de consument zijn appel of peer liever ‘fresh cut’ in partjes gesneden kopen? Of misschien willen vaders en moeders hun kinderen wel liever een blikje appelsap mee naar school geven in plaats van een appel of peer? Als ik in de supermarkt een fruitsalade koop zit daar vooral ananas, druif, kiwi en ander exotisch fruit in, maar nauwelijks appel of peer. Liggen hier geen kansen voor de fruitsector?”

Of in een zakje als appelsnack?, foto FruitMedia

De individuele teler is in de meeste gevallen echter te klein om dergelijke kansen op te pakken, ziet Gerard. “De fruitsector als geheel zou moeten nadenken hoe zij de afzet van dergelijke producten meer gestructureerd zou kunnen vergroten. Ik zie hier kansen voor telers- en belangenorganisaties als de Boerenbond en Studiekring Guvelingen in België of NFO en LTO in Nederland. Zij zouden het voortouw kunnen nemen en als verbindende factor tussen de telers kunnen optreden.” Een mooie eerste stap kan al zijn om standaard bij B&B’s en hotel’s puur peren- en/of appelsap bij het ontbijt te serveren. “Waarom is dat standaard jus d’orange?”, vraagt Gerard zich hardop af.

'
Jam's, stroop en ander broodbeleg van fruit, in België maken ze bijvoorbeeld stroop uit frambozen of aardbeien

De fruitsector kan best wat trotser zijn op hun producten en dat ook uitstralen. “Bij vrijwel iedere bijeenkomst met fruittelers zie ik de flessen cola en sinas voorbijkomen. Op beurzen bieden standhouders blikjes frisdrank en pinda’s of borrelnootjes aan de bezoekers aan. Waarom geen lekker fruitsap en fruitchocolade of appelchips? Verbeter de fruitteelt, begin bij jezelf”, besluit Gerard.

In Duitsland maken ze van allerlei soorten fruit fruitsecco's, wijn van bijvoorbeeld appel of kers


Delicatessen van fruit: fruitchocola met grote stukken fruit en fruitsnoep

Voor meer informatie
Gerard Poldervaart

Fruitmedia
Rooimond 23
4197 BS Buurmalsen
T: 06-180 54231
www.fruitmedia.info 

Betuwse Fruitshop
Marktplein 4
4191 AC Geldermalsen
Tel +31 (0) 6 18054231
info@betuwsefruitshop.nl 
www.betuwsefruitshop.nl 

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven