Belgische hardfruitteler:

“Sinds de hitte hangen er nog maar bitter weinig goede appelen aan de bomen”

Tholen – Hoewel de Belgische oogstraming voor appelen en peren nog niet bekend is gemaakt is het voor sommige fruittelers duidelijk dat er heel wat minder appelen worden verwacht dit jaar. Een aantal weken geleden zijn verschillende Belgische fruitgebieden door hagel getroffen, daar bovenop komt de hitte van twee weken geleden waardoor het fruit zowat ‘kookte’ aan de bomen.

“Het is hier in België zo warm geweest dat het kwik op sommige plekken steeg tot 40 graden. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Op zondag liep ik langs één van de boomgaarden waar de appelen met zonnebrandschade al van de bomen waren gehaald en eerlijk gezegd hing er nog bitter weinig aan de bomen”, vertelt een Belgische teler. “Vergeleken met vorig jaar verwacht ik dat we een kleinere oogst krijgen."

De teler verwacht dat er dit jaar ook weer veel fruittelers gaan stoppen. “We horen veel negatieve geluiden uit de sector en veel telers zijn het beu dat de handel winst maakt en dat wij telers geen fatsoenlijke prijs krijgen. Wij zijn met zijn allen aan het verzuipen ondanks de inspanningen die worden geleverd om de sector te redden. Het klimaat en de handel zit ons tegen en we kunnen er als telers weinig aan doen. We kunnen dit seizoen alleen maar hopen dat door de lagere volumes de prijzen beter zijn.”

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven