Rem op emigratie Poolse jongeren?

Polen steekt stokje voor braindrain

Poolse jongeren die jaarlijks minder dan 20.000 euro verdienen, hoeven vanaf 1 augustus geen inkomensbelasting meer te betalen. Op die manier wil het Oost-Europese land wat doen aan de massale braindrain.

Sinds Polen vijftien jaar geleden toetrad tot de Europese Unie, trekken jongeren in groten getale naar het welvarendere westen, waar de lonen stukken hoger liggen. 

De Poolse regering probeert daar nu paal en perk aan te stellen door jongeren die besluiten niet naar het buitenland te trekken een fikse financiële beloning te geven, meldde onder meer De Standaard. Jongeren onder de 26 die minder dan 20.000 euro verdienen hoeven vanaf 1 augustus geen inkomensbelasting meer te betalen. Zo'n 2 miljoen Polen profiteren naar verwachting van de maatregel aangezien het gemiddelde Poolse jaarsalaris 14.000 euro bedraagt. 

'Verkiezingsretoriek'
Ondertussen wordt de effectiviteit van de maatregel onder meer door Ekke Overbeek, correspondent voor Nederland en België in Polen, in twijfel getrokken. "Het is een dure maatregel die de emigratie niet gaat stoppen", zei hij bij BNR. Er is volgens hem meer nodig om Poolse jongeren in eigen land te houden dan alleen hogere salarissen. Ook aan de sociale voorzieningen moet gewerkt worden. 

Terwijl de Polen richting het westen emigreren, zijn het Oekraïners die massaal de krappe Poolse arbeidsmarkt komen bevolken, zo constateert Overbeek en schreef eerder o.a. ook Trouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven