Álvaro Martínez van Axarfruit:

"Mogelijk 30-35% minder Spaanse mango's"

Het Spaanse mangoseizoen staat voor de deur. De oogst begint eind augustus in Malaga, 's lands grootste teeltgebied. Volgens teler, importeur en exporteur Álvaro Martínez van Axarfruit zal 2019 een wat minder jaar zijn wat betreft hoeveelheden, die tussen de 30 en 35% zouden kunnen dalen in vergelijking met vorig jaar, afhankelijk van de bedrijven en rassen. 

Álvaro Martínez: "We zullen het mangoseizoen beginnen met de eerste Spaanse kasmango's, wat ons een start geeft van 10 tot 15 dagen voordat de vollegrondmango's komen."

"De opbrengst zal lager zijn in vergelijking met vorig seizoen en hoewel er minder hoeveelheden dan vorig jaar zullen zijn zal dit enigszins gecompenseerd worden door het in productie komen van jonge plantages. En omdat het een minder jaar wordt zullen we meer grotere formaten hebben."

Axarfruit is gespecialiseerd in de teelt en handel van bio-mango's, avocado's en citroenen en heeft Europese landen als belangrijkste markten. 

De mangomarkt maakt een goede tijd door wat vraag en prijzen betreft, die tot € 8/ doos kunnen oplopen. "Spaanse mango's zouden op een vrij lege markt kunnen komen. Momenteel heeft Europa alleen de Palmer mango's uit Brazilië en luchtvracht mango's uit Mexico. Anders dan in andere jaren toen Senegal de prijzen liet kelderen rond deze periode, komt hier dit jaar weinig vandaan omdat ze daar te kampen hebben gehad met hevige regenval."

Malaga's vroegste ras in de Tommy Atkins, maar er zijn nauwelijks plantages over omdat die door andere rassen vervangen zijn. De meest geplante mango is de Osteen. Andere rassen zoals de Keitt winnen de laatste jaren terrein omdat telers hun seizoen willen verlengen.

"Hoewel er veel mango's de afgelopen jaren in Malaga geplant zijn is de groei nu gestopt door een gebrek aan infrastructuur om de boomgaarden van irrigatiewater te voorzien. Mango's kunnen bijna alleen maar in Malaga geplant worden in tegenstelling tot avocado's die in andere streken van Spanje en zelfs in Portugal te vinden zijn. We hebben al vele jaren gevraagd om verbetering van de waterinfrastructuur in dit gebied en we hopen dat we eindelijk eens respons krijgen door de hoge inkomsten en werkgelegenheid die voor dit gebied gecreëerd worden."

Voor meer informatie:
Álvaro Martínez
Axarfruit
Polígono industrial Carvajal s/n, 
29718 Benamargosa, Málaga, Spain 
+34 656 647 475
+34 952 549 562
alvaro@axarfruit.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven