Zambia: Cholera-uitbraak leidt tot oprichting groothandelsmarkt

De cholera-uitbraak die Zambia bijna twee jaar geleden trof, is de aanleiding geweest voor de oprichting van de eerste formele markt voor verse groenten en fruit in het land, die met name gericht zal zijn op het afnemen van AGF van kleinschalige teeltbedrijven.

Verse groenten en fruit die verkocht werden op informele markten waren verantwoordelijk voor de uitbraak die 114 mensen het leven kostte. De sterk wisselende kwaliteit, inconsistente aanvoer en het feit dat afval niet wordt verwijderd en producten volstrekt niet traceerbaar zijn, zijn problemen waar Savenda Global Capital Partners een einde aan wil maken met de geplande ZambiaFresh Lusaka Market, die ondergebracht zal worden op een terrein van 10 hectare ten zuidoosten van de hoofdstad Lusaka. 

Tijdens de vorige week gehouden conferentie Fresh Connections kondigde Sean Moolenschot van Savenda Global Capital Partners (rechts) aan dat gestart zal worden met de bouw van de markt, die volgend jaar operationeel moet zijn. De markt zal bestaan uit een 6.500 m2 tellende handelsmarkt (waarvan het oppervlak meer dan verdrievoudigd kan worden), koelcellen en rijpkamers, aangevuld met een voedselcentrum om meer inkomsten te genereren voor verse, diepgevroren en gedroogde producten. 

Living lettuce is moeilijk verkrijgbaar in Zambia, vandaar dat er eveneens een aeroponische teeltfaciliteit in de markt zal worden ondergebracht. 

Opgericht ten behoeve van telers
De markt is op twee principes gebaseerd. In de eerste plaats moet zij een actieve rol spelen bij het inkopen van de producten door capaciteit op te bouwen onder telers. Daarnaast wordt de markt opgericht ten behoeve van telers (net zoals dit het geval was bij de ontwikkeling van AGF-markten in Zuid-Afrika, binnen een uitgebreid, ondersteunend wettelijk kader, dat geresulteerd heeft het ontstaan van een systeem dat Sean 'uniek' noemt en dat volgens hem bijgedragen heeft aan het grote succes van het land op tuinbouwgebied. 

"De tuinbouwsector in Zambia floreert," vertelde Sean aan de aanwezigen. "Jaarlijks wordt er ongeveer één miljoen ton AGF verhandeld, waarvan een derde wordt geconsumeerd in de regio rondom Lusaka. We willen kleinschalige Zambiaanse teeltbedrijven de mogelijkheden van echte prijsvorming bieden."

Kramen met voedsel in het oosten van Zambia (foto: Brian Dell)

Tijdens de vorige editie van PMA Fresh Connections gaven Coillard Hamusimbi, onafhankelijk adviseur, Cheyo Nwenechanya,hoofd agribusiness bij FNBZambia (dochteronderneming van de South African First National Bank) en Jaco Oosthuizen, directeur van het Zuid-Afrikaanse marktagentschap, een presentatie over de groei van de stedelijke middenklasse in Zambia. De invloedrijke RSA Group is betrokken bij de ontwikkelingen in Zambia. 

Samenwerking, zelfs buiten de AGF-sector, van levensbelang in Afrika
In 2018 beval ook een haalbaarheidsrapport van de MSIKA (Malawi Strengthening of Agricultural Markets in Africa) en de Indaba Agricultural Policy Research institute (IAPRI) in Zambia het Zuid-Afrikaanse model voor de oprichting van AGF-markten aan.

Het leveranciersbestand is echter enorm versnipperd en slecht in kaart gebracht maar Sean en zijn partners hebben een ingenieuze manier bedacht om de telers waar zij naar op zoek zijn te kunnen vinden. Vitalite is een Zambiaanse distributeur van zonnefornuizen en andere zonneapparatuur en bereikt via haar netwerk van 500 vertegenwoordigers ruim 30.000 huishoudens in heel Zambia.

"Dit bedrijf heeft niets van doen met de AGF-sector maar toch  hebben we een overeenkomst gesloten met hen om AGF naar de markt te halen. Momenteel draaien ze op 50% van hun capaciteit en keren hun vrachtwagens leeg terug. Het is een uiterst symbiotische relatie die aantoont dat strategische samenwerking van levensbelang is om zaken te kunnen doen in Afrika."

Hij vervolgt: Savenda Global Capital Partners heeft een specifieke belangstelling voor bedrijven die de sectoren aan de basis van de economische piramide in Afrika ondersteunen."

“Telers gaan niet failliet door lage prijzen maar vanwege lage inkomens"
Tijdens de Fresh Connections conferentie lichtte Jaco Oosthuizen de Afrikaanse AGF-sector toe: "De echte kansen liggen in het oprichten van markten waar lokale handelaren zich kunnen ontwikkelen. Telers gaan niet failliet door lage prijzen maar vanwege lage inkomens."

In Zuid-Afrika hebben AGF-markten het vermogen om de prijsvolatiliteit te verminderen door voor langere tijd een goede gemiddelde prijs te bieden. Momenteel wordt veel verse AGF bestemd voor buurlanden ingekocht op deze markten en door particulieren vele honderden kilometers de grens over vervoerd, om verkocht te worden op informele markten.  

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven