Korea: Perziken en uien meest winstgevende gewassen

De afgelopen 38 jaar is het totale inkomen van perziken- en uientelers het meest toegenomen, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van Statistics Korea. Het rapport omvat een overzicht van de totale inkomensontwikkeling van telers van 17 belangrijke gewassen tussen 1980 en 2018. De inkomsten van perzikentelers namen jaarlijks gemiddeld met 8,3% toe en die van uientelers met 8,2%, waarmee zij de lijst aanvoeren. 

Hierna komen druiven met 7,6%, mandarijnen met 6,6%, peren met 6,3% en appelen met 5,1%. Volgens een woordvoerder van Statistics Korea is de consumptie van perziken en uien fors toegenomen.

Met name perziken worden sinds 2000 vaker als alternatief gewas geteeld, aangezien de binnenlandse teelt van peren en druiven sterk af is genomen. Ook de vraag naar uien is sinds 2000 gegroeid, zo meldt het statistiekbureau. 

Het gewas waarvan het areaal en de productie (4,6%) de afgelopen 38 jaar de sterkste groei doormaakten (3,3%) waren uien. Van drie soorten gerst daalden de totale inkomsten de voorbije 38 jaar echter jaarlijks. 

"Gerst is het enige basisgewas waarvan de teelt en de inkomsten zijn gedaald, meldt Statistics Korea. De jaarlijkse productie van overige  gewassen, zoals radijs (-3%), sojabonen (-2,3%), rode paprika (-1,5%) en kool  (-1,4%), daalde eveneens. 

"Jonge Koreanen eten minder vaak kimchi dan voorheen en dit heeft gevolgen voor de teelt van kool," liet een woordvoerder van het statistiekbureau aan koreabizwire.com weten. “Nu er minder vaak kimchi gegeten wordt, is ook de consumptie van rode paprika en knoflook gedaald."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven