Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet van Liere, FlevoTrade:

"Uienexport komt op gang, maar geen tekort aan uien dit jaar"

Tholen - Na het extreme uienseizoen van vorig jaar wordt er al snel een vergelijking getrokken met het nieuwe uienseizoen, maar dat is volgens Piet van Liere van FlevoTrade Dronten van een heel andere orde. "Het klimaat is heel anders dan vorig jaar. Er zijn weliswaar uitschieters geweest, maar gemiddeld genomen is het weer een stuk milder en is er ook regelmatig regen gevallen. De kilo's zullen er daarom dit jaar wel komen."

"De plantuien hebben dit jaar een gigantische opbrengst gegeven. Dat maakt het ook dat de export naar Polen momenteel goed verloopt, want de grove plantuien zijn ideaal voor de schilbedrijven. Ook Brazilië is een vragende markt en de handel naar Afrika komt voorzichtig op gang. We zijn het na vorig jaar niet meer zo gewend, maar hebben door de op gang komende export gelukkig weer meer werk."

"Ook de opbrengsten van de zaaiuien zijn beduidend hoger dan vorig jaar. Daarnaast staan er nog eens ruim 2.000 hectare meer uien in Nederland. Van een tekort is er dan ook geen sprake en de marktwerking zal bepalen hoe het seizoen gaat verlopen. Wereldwijd variëren de berichten over de opbrengsten van heel mager tot verschrikkelijk goed, dus dat zullen we straks in de export terug gaan zien."

Het prijsniveau is inmiddels gestabiliseerd op een niveau rond de 18 cent. "Die prijs zou ook niet verder hoeven te zakken", meent de exporteur. "Voor de komende tijd worden mildere temperaturen met de nodige regen verwacht. Natuurlijk hebben die dagen van 40°C de uien een tik gegeven, maar dat wordt weer aardig gecompenseerd door het weer vandaag de dag."

Voor meer informatie:
FlevoTrade Dronten
Staalwijk 15-17
8251 JP Dronten
+31 321 387 170
info@flevotrade.nl
www.flevotrade.nl