Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniel Corbel en Albert Marcellin, Cardell Export:

Cardell Export breidt bio-assortiment uit met nieuw geel appelclubras

Cardell is een filiaal van Innatis-groep (voorheen Pomanjou) en heeft  een teelt- en verpakkingslocatie in Marsillargues. Het bedrijf werkt samen met telers uit Deux Sèvres, gelegen in het zuidwesten, en telers uit de Provence. Cardell teelt tussen de 5.000 en 7.000 ton appelen per jaar en zette vorig jaar 50.000 ton producten af, waaronder 50% gecontroleerde rassen als de beroemde Pink Lady, waarvoor het bedrijf een officieel geregistreerde distributeur is.

Teelt van biologische rassen: een strategische ontwikkeling

Vanaf 2007 kreeg Cardell het mondiaal exclusieve verkooprecht voor het biologische ras Juliet. “Het ras zou volgend jaar ongeveer 12.000 ton appelen moeten gaan opleveren. 3.000 tot 4.000 ton zal worden gebruikt voor verwerking en de rest gaat naar de versmarkt. Cardell streeft ernaar alle geteelde producten op de markt te brengen. Ons doel is dus om met name de export van deze rassen te ontwikkelen. En we hebben het geluk dat we een ras hebben dat stevig is en lang goed blijft. Vorig jaar hebben we tussen de 1.200 en 1.300 ton biologische Juliet naar verre markten als die van Azië geëxporteerd,” legt manager van Cardell Export Daniel Corbel uit.

“We willen biologische appelen blijven telen met hetzelfde exclusiviteitsbeleid ten aanzien van de afzet. Maar we geloven niet echt in een biologische teelt met conventionele rassen. In plaats daarvan willen telers rassen die speciaal bedoeld zijn voor de biologische teelt en die bestand zijn tegen schurft,” legt directeur van Cardell Export Albert Marcellin uit.

“Ons assortiment aan biologische producten zal worden uitgebreid met een nieuw clubras: een gele appel, licht rustiek, erg lekker, die lang goed blijft, van goede kwaliteit is en resistent is tegen schurft, en waarvan we hopen dat we die biologisch kunnen telen zonder gebruikmaking van chemische producten. We hopen dat binnen 5 jaar 30-35% van onze producten biologisch is, ” voegt hij toe.

Een steeds competitiever wordende markt
“De markt is voortdurend in ontwikkeling. Elk jaar komt er een markt op verdwijnt er een andere. Het wordt ook steeds competitiever. In Frankrijk bevinden we ons wat betreft de salarissen en de teeltkosten niet in een goede positie. De meeste van onze concurrenten hebben kostprijzen die lager zijn dan de onze,” legt Daniel uit. "Bovendien hebben de tegenmaatregelen van Rusland ertoe geleid dat landen als Polen, de grootste appelteler van Europa, andere afzetmarkten moesten zien te vinden," legt Daniël uit.

“Als we het hebben over de teelt van appelen in Europa, kunnen we gerust zeggen dat we vorig jaar een geweldig jaar hebben gehad. Er was maar liefst 12.500.000 ton geteeld, waarvan 5 miljoen ton in Polen, die afgezet zijn tegen Poolse prijzen. In Rungis waren er heel mooie Poolse appelen voor 0,42 en 0,43 € / kg,” een heel andere prijs dan die van de Franse appelen, die aan strengere sociale eisen en milieueisen moeten voldoen.

De concurrentie is zwaar, maar Cardell blijft investeren in innovatieve rassen, waardoor het bedrijf zich kan onderscheiden van de concurrentie, om te voldoen aan de eisen van consumenten en om nieuwe markten te kunnen veroveren. “Ondanks de hevige concurrentie moeten we rassen selecteren waarvan we hopen dat ze op teeltniveau winstgevend zullen zijn,” legt Daniel uit.

“Als we naar onze boomgaard in Marssillargues kijken,” voegt Albert toe, “hebben we geen Golden, Breaburn, Reine des Reinettes of Granny meer. We hebben alle rassen weggedaan die gedurende meerdere jaren niet rendabel bleken te zijn. In plaats daarvan hebben we ons vooral gericht op populaire rassen als Pink Lady en Juliet. Deze rassen kunnen telers een interessant inkomen opleveren, en een veelbelovende markt voor de biologische teelt. Juliet doet het nu ook goed,” voegt Albert toe.

“Na de oorlog tegen chemicaliën gaan we nu de plasticoorlog in”
Cardell heeft moeten investeren in nieuwe Flow Pack-machines voor de afzet van de Juliet-appel, maar het bedrijf verliest de nieuwe eisen van consumenten daarbij niet uit het oog. “Na de oorlog tegen chemicaliën gaan we nu de plasticoorlog in, met volledig karton als doel,” merkt Daniel op. “We gaan werken aan een composteerbare folie en zullen worden uitgerust met een machine voor kartonnen verpakkingen die we gaan gebruiken voor de conventionele biologische rassen,” zegt Albert.

Albert Marcellin en Daniel Corbel

Gemechaniseerd plukken: een van de grootste uitdagingen van de boomgaardteelt
“Een van de grootste uitdagingen van de sector zou zijn om het plukken te mechaniseren, maar daarvoor moeten we de boomgaarden aanpassen. De huidige vorm van de bomen is echter niet berekend op mechanisch plukken. Maar we praten er al 20 jaar over, dus we denken erover om onze boomgaarden te vernieuwen om mechanisch plukken zo goed mogelijk te laten verlopen. Als alles goed gaat, zal dit over ongeveer 10 jaar een feit zijn. Op zo’n zelfde manier zullen ook de chemische behandelingen worden geautomatiseerd. Er zal veel automatiseringswerk worden gedaan in de boomgaarden die de huidige situatie volledig zal veranderen. Het personeelsbestand is verantwoordelijk voor bijna 50 tot 60% van de kosten. Dit komt neer op bedragen van tussen de 10.000 en 12.000 euro per hectare. Sommige regio's hebben momenteel moeite om personeel te vinden,” legt Albert uit.

Een oogst in 2019 die waarschijnlijk van goede kwaliteit zal zijn 
“De oogst zou volgende week al moeten beginnen. Ik denk dat de oogst in Frankrijk groot zal zijn. De maten zijn afhankelijk van de weersomstandigheden in augustus, omdat de boomgaarden, als er geen regen valt, daar waarschijnlijk onder zullen lijden. Wat betreft de boomgaarden in het zuidoosten, de Languedoc leed veel onder de hittegolf die 2 tot 3 dagen duurde en de 45°C die leidde tot een brand in de boomgaarden en de oogst waarschijnlijk zal beïnvloeden. De hoeveelheden zullen worden gehaald, maar wat betreft de kwaliteit kan er een kloof tussen de percelen bestaan.

Voor meer informatie:
Cardell Export
Telefoonnummer: 0033 4 32 73 43 43

Daniel Corbel
dcorbel@cardell.fr 

Albert Marcellin
amarcellin@cardell.fr 

 

 

Publicatiedatum: