Binnenkort ook in de EU

Eetbare coating in plaats van folie

Heise.de meldt dat de Amerikaanse materiaalwetenschapper James Rogers aan de University of California in Santa Barbara een eetbare coating voor groenten en fruit heeft uitgevonden. Deze zal ook binnenkort in de EU de kunststof verpakkingen bij deze verse levensmiddelen vervangen. Met de coating bleven de voedingsmiddelen vier tot vijf keer zo lang vers. Men zou de coating niet kunnen proeven, zien of voelen, aldus de uitvinder.


Fruit in kunststof verpakken is verleden tijd: een eetbare coating moet binnenkort verse levensmiddelen beschermen - Bron: Apeel Sciences

De bestanddelen
Het eetbare alternatief voor folie bestaat uit een gedefinieerd mengsel van monoacylglyceriden, die zich reeds sinds lange tijd in de levensmiddelenindustrie hebben bewezen als emulgator (E 471). Ze werden uit plantaardige of dierlijke vetten gewonnen en zijn natuurlijke stoffen die ontstaan bij de vetverbranding in het lichaam.

De toepassing is ongecompliceerd: het acylglyceride-poeder met water roeren, op de producten sproeien en laten drogen. Zelfs telers in armere landen zouden zo hun oogst kunnen beschermen, zegt James. De laag beschermt tegen zuurstof uit de lucht en houdt micro-organismen op afstand; ook vocht en kooldioxide kunnen niet meer zo gemakkelijk ontsnappen. Het fruit verschrompeld en bederft zo duidelijk minder snel.

Vanaf de herfst in de handel
In de VS, in delen van Zuid-Amerika, in China en Japan is de uitvinding volgens Heise reeds sinds enkele maanden toegestaan. James Rogers, die het bedrijf Apeel Sciences oprichtte, heeft momenteel meer dan 100 medewerkers. Het start-upbedrijf deelde mee dat de Europese Voedselautoriteit de levensmiddeltoevoeging in juni officieel heeft goedgekeurd. Vanaf oktober zullen de eerste, met de nieuwe procedure 'verpakte' avocado's en citrusvruchten in de Europese schappen liggen. De Nederlandse groenten en fruit importeur Nature's Pride zal naast de supermarkten in Duitsland ook de rest van de Europese retailmarkt voorzien van de producten van Apeel. Bio-producten zullen de volgende stap zijn.

Bron: heise.de / VerpackungsRundschau


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven