Peru: Dominantie Red Globe-druiven lager

Vanwege de veranderende smaak van consumenten wereldwijd is er sprake van een omschakeling naar andere druivenrassen. Volgens ramingen van BASF was 85% van de in Peru geteelde druiven voorheen van het ras Red Globe maar in dit percentage is verandering gekomen. 

Jorge Soriano van BASF Peru vertelt dat Red Globe lange tijd het dominante ras was omdat het goed bestand was tegen verschillende klimatologische omstandigheden en gemakkelijker te verwerken was dan andere druivenrassen. Bovendien werd het ras goed ontvangen op de voornaamste markten. 

Een jaar of vijf geleden begon het consumptieprofiel te veranderen. "Veredelaars speelden in op de behoeften en smaak van consumenten wat leidde tot de ontwikkeling van nieuwe rassen. Eerst werden er nieuwe kleuren geïntroduceerd, daarna pitloze rassen en rassen met meer 'bite', langerekte of juist ronde vruchten," vervolgt hij. 

Volgens Soriano is 40% van de druiven die tegenwoordig in Peru worden geteeld van andere rassen dan Red Globe. Het merendeel van deze rassen is gepatenteerd, wat inhoudt dat er royalty's voor betaald moeten worden. Het is niet zo dat het druivenareaal in oppervlakte groeit maar meer dat het ras Red Globe wordt vervangen door andere rassen die meer potentie hebben. 

Soriano zegt dat geen van deze rassen er echt uitspringt omdat veredelaars altijd een productielimiet aanhouden. Het resultaat is een gecontroleerde markt zonder overaanbod, hetgeen een nadelig effect op de prijzen kan hebben. "Ik denk dat er in het land meer dan 20 verschillende druivenrassen worden geteeld."

Uitdagingen bij de teelt van nieuwe rassen

Dit scenario levert wel extra uitdagingen op het gebied van de zorg voor de gewassen op, aangezien niet alle rassen zich even goed aanpassen aan de geografische omgeving waarin zij zich bevinden. Soriano zegt dat het niet in te schatten is hoe gevoelig deze nieuwe rassen zijn voor bepaalde ziekten. Dit bleek onlangs nog, toen een aantal gepatenteerde rassen in de regio Ica last had van meeldauw, een probleem waar telers in dit gebied niet eerder mee te maken hadden. Hij voegt eraan toe dat het voor telers een hele uitdaging is omdat zij middelen en een meldingssysteem nodig hebben om hun goede teeltpraktijken voort te kunnen zetten. 

 

Bron: agraria.pe 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven