Colombia zal 4 miljoen dozen bananen per jaar naar China gaan exporteren

De regeringen van Colombia en China hebben een overeenkomst getekend waarin vastgelegd is dat het Zuid-Amerikaanse land 4 miljoen dozen bananen, met een waarde van 40 miljoen dollar, naar de Aziatische reus zal gaan exporteren. Dit is door officiële bronnen naar buiten gebracht.

'We hebben een overeenkomst afgesloten waardoor het mogelijk wordt dat Colombia 4 miljoen dozen bananen gaat verkopen op de Chinese markt met medewerking van Unibán en een van de belangrijkste inkopers van dit land', heeft de Colombiaanse president, Iván Duque, bevestigd tijdens het staatsbezoek aan China.

Het staatshoofd wees erop dat de samenwerking tussen de regering en de Colombiaanse bananentelersvereniging Augura, waar ook het bedrijf Unibán mee verbonden is, en de uitwisseling van ervaringen met Chinese zakenmensen geleid heeft tot dit resultaat. 

Duque noemde het pact 'erg belangrijk' voor de landbouwsector en zei dat met de komst van het fruit op de Chinese markt de deur naar het Aziatische land ook open kan gaan voor andere producten. 

De Colombiaanse minister van Landbouw, Andrés Valencia Pinzón, benadrukte dat door de overeenkomst de banaan het belangrijkste agrarische exportproduct voor de Chinese markt wordt.

De rijksambtenaar voegde hier aan toe dat het door de aankomst van de banaan het handelstekort met China dat momenteel bestaat gesloten kan worden. 

'Het betekent 40 miljoen dollar meer op de handelsbalans waardoor het handelstekort voor de agrarische sector dat we momenteel hebben met dit land gesloten  wordt', verduidelijkte Valencia die Duque vergezelt tijdens het staatsbezoek. 

Tijdens het staatsbezoek heeft de Colombiaanse president o.a. een bezoek gebracht aan het Technologisch Park in Zhangjiang, het Centrum voor Ondernemerschap in Changyang en de haven van Yangshan.

Duque heeft een ontmoeting  met de voorzitter van de Nationale Vergadering in China,Li Zhanshu, met de Minister President en gastheer, Li Keqiang, en zijn collega Xi Jinping, van wie hij de eregast is en met wie de ceremoniële ondertekening van de documenten zal plaatsvinden. 

De voorzitter van de vereniging van bananentelers Augura, Emerson Aguirre Medina, benadrukt dat de kwaliteit en de voedingswaarde van de Colombiaanse banaan doorslaggevend waren voor het afsluiten van de overeenkomst. 

'Wij zijn erg tevreden over de behaalde handelsresultaten die zijn bereikt in samenwerking met de regering en waarmee we onze entrée kunnen maken op deze groeimarkt die grote mogelijkheden biedt voor de agrarische sector van Colombia', concludeerde het bestuurslid. 

Uit cijfers van het Ministerie van Landbouw blijkt dat Colombia jaarlijks 2,1 ton bananen produceert en dat de banaan daarmee, met 12 %,  het derde exportproduct is binnen de sector. 

Bovendien biedt de sector 917.165 banen, met name in de departementen La Guajira, Magdalena en Cesar en de regio Urabá van Antioquia.

In 2018 exporteerde het land voor 866 miljoen dollar aan bananen,  goed voor een aandeel van 3 % in de wereldproductie van dit fruit. 

Bron: eldiario.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven