Tekort aan zoete aardappelen in VS schept kansen voor Egypte

Egypte maakt één van haar betere zoete aardappelseizoenen door. De tekorten in de Verenigde Staten bieden Egyptische exporteurs dan ook nieuwe kansen. Eén exporteur heeft zijn handen vol aan de vraag vanuit Europa en heeft zelfs extra personeel ingehuurd om het werk aan te kunnen.

Voor de Egyptische exporteur Freshious is het een zeer goed seizoen. Vorig jaar exporteerde het bedrijf maar een paar containers zoete aardappelen maar dat is dit seizoen wel anders. "De tekorten in de Verenigde Staten zorgen ervoor dat de vraag vanuit Europese landen ongekend groot is. Dit heeft ook grote gevolgen voor de prijzen gehad, die zo'n beetje verdrievoudigd zijn," vertelt Mohamed Abdallah, de eigenaar van Freshious. "Dit heeft een flinke impact op ons seizoen gehad omdat we onze mankracht hebben moeten verhogen om het rooien, verpakken en vervoeren van de zoete aardappelen aan te kunnen. We verwachten dit seizoen ongeveer 4.000 ton zoete aardappelen te exporteren en dat komt neer op een toename van maar liefst 400% ten opzichte van vorig seizoen!"

Het seizoen is wat later dan gebruikelijk begonnen omdat er bij aanvang sprake was van een koele periode. Volgens Abdallah heeft dit het rooien flink vertraagd. "Normaal gesproken beginnen we rond 1 juli met het rooien maar vanwege het koudere weer moesten we de oogst drie weken uitstellen. Pas in week 30 hadden we product beschikbaar voor de export. De eerste containers waren bestemd voor Nederland en Duitsland. Dit was best lastig voor sommigen van onze klanten die erop gerekend hadden begin juli de eerste zoete aardappelen te ontvangen. Nu is het seizoen echter in volle gang en zijn onze klanten tevreden over de kwaliteit van ons product, die dit jaar zeer goed is. We hopen dan ook dat het voor alle partijen een bevredigend seizoen zal worden."

De zoete aardappelen van Freshious hebben hun weg naar Nederland en Duitsland al weten te vinden maar ook het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor het bedrijf. "De vraag in deze landen is zeer sterk en dat maakt ze interessant. Als ik nog een land voor de export zou moeten kiezen dan zou dat België zijn. In dit land zijn de vraag en gewoonten vergelijkbaar en de markt lijkt op de markten waar we onze producten nu al afzetten. Ook Zuid-Afrika exporteert zoete aardappelen maar ik denk dat wij in het voordeel zijn dankzij onze geografische ligging en de timing van ons seizoen," aldus Abdallah. 

Voor meer informatie:
Mohamed Abdallah
Freshious
Tel: +20 127 347 6667
Email: Freshious@outlook.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven