Harshit Godha over zijn zoektocht naar het juiste avocadoras voor de teelt in India

"India kan plaats verwerven op avocadomarkt"

De avocado is hét fruit van millennials. Wereldwijd neemt de vraag naar deze fruitsoort toe, die echter niet overal zomaar geteeld kan worden. Eén man is van plan om India op de kaart van avocadoproducerende landen te zetten maar voor het zover is, moet er nog veel werk verzet worden.

Op dit moment bestaan er in India nog geen boomgaarden waar op commerciële schaal avocado's worden geteeld. Vanwege het zeer hete klimaat is het planten van avocadobomen er beslist niet eenvoudig. "Ik test op zeer kleine schaal welke rassen hier goed gedijen en welke niet," begint Harshit Godha, oprichter van het bedrijf IndoIsraelAvocado, dat opgericht werd met als doel om de avocadoteelt in India van de grond te krijgen. "Dankzij sociale media is de vraag naar avocado sterk. In India is het fruit echter moeilijk verkrijgbaar. Men zou avocado's voor de lokale markt dus moeten importeren maar dit brengt de nodige risico's met zich mee. Dit is de reden dat ik gestart ben met dit pilotproject, waarbij ik probeer om avocado's te telen in India."

Momenteel test Godha rassen uit die geschikt zijn. "Tot dusver heb ik ontdekt dat het ras Hass onmogelijk te telen is op mijn locatie. Het is hier simpelweg te heet om het fruit goed te laten groeien. Greenskins en een aantal gepatenteerde, aan Hass verwante rassen hebben wel potentie. Om goede testen te kunnen doen, moet ik echter in contact kunnen komen met de eigenaars van deze gepatenteerde rassen om na te gaan of zij bereid zijn om samen te werken. De beloning zou dan de enorme nog onbenutte markt in India zijn, waar veel consumenten blij zouden zijn met een betere beschikbaarheid van avocado's."

Het testen van de rassen gebeurt op een klein teeltbedrijf van een paar hectare. De plantmaterialen in India zijn echter niet van de juiste kwaliteit waardoor de pilot een nog grotere uitdaging is. "In dit stadium importeer ik levende planten uit Israël maar hieraan hangt wel een fors prijskaartje. Dit is nu nog wel te doen omdat ik op kleine schaal te werk ga maar uiteindelijk zal het areaal naar 8 tot 12 hectare uitgebreid worden. Ik zal dus ofwel betere plantmaterialen in India in moeten kunnen kopen of een geschikte partner moeten vinden omdat het importeren van zoveel levende planten voor deze oppervlakte ondoenlijk is," vervolgt Godha. 

Mocht de teelt van avocado's echter een succes zijn in India, dan ziet Godha volop mogelijkheden. "Ik wil niet beweren dat we zullen kunnen concurreren met regio's als Zuid-Afrika en Latijns-Amerika maar ik ben ervan overtuigd dat er nichemarkten gevonden kunnen worden en dat India zich een plek kan veroveren op de avocadomarkt. De teelt van avocado's in deze regio's is duur maar in India zijn de arbeids- en transportkosten zeer laag. De geografische positie van India kan een rol spelen in het verlagen van de logistieke kosten."

Het is Godha's droom om Indiase avocado's te presenteren tijdens grote vakbeurzen, zoals Fruit Logistica. "Het presenteren van mijn  product op een beurs zou betekenen dat ik mijn doel bereikt heb. Voorlopig richt mij op het succesvol telen van groenschillige avocado's en het vinden van een partner die mij toestaat aan Hass verwante rassen te telen. Dit zou een grote stap voorwaarts voor mij betekenen. Ik zal mij droom om mijn avocado's op een dag in Berlijn en Hongkong te presenteren echter niet gauw opgeven," zegt Godha tot slot.

Voor meer informatie:
Harshit Godha 
IndoIsraelAvocado
Email: indoisraelavocado@gmail.com  
www.indoisraelavocado.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven