Schotland: Oude aardappelrassen veel minder phytophthora-gevoelig

Al 500 jaar lang vormen aardappelen vast onderdeel van het Schotse voedingspatroon. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat kleine genetische afwijkingen in aardappelrassen ervoor gezorgd hebben dat Britse en Amerikaanse aardappelen gevoeliger zijn geworden voor phytophthora, de ziekte die geleid heeft tot de Ierse hongersnood. 

Wetenschappers van de Universiteit van Dundee en het James Hutton Instituut hebben aangetoond dat commerciële aardappelgewassen voortdurend bedreigd worden door phytophthora, de ziekteverwekker die verantwoordelijk is geweest voor één grote hongersnoden in de geschiedenis van Europa. Ook ontdekten zij dat genen van wilde aardappelen hier mogelijk een remedie voor kunnen zijn. Onderzoeker Ingo Hein zegt dat de oplossingen die zijn team ontwikkeld heeft aardappeltelers meer rust zullen geven en bij zullen dragen aan de teelt van sterkere, gezondere aardappelen in plaats van zwakke.  

Foto met dank aan Roger Hyam

“Dankzij de tools dRenSeq en PenSeq die wij hier in Schotland samen met onze collega's van het Sainsbury's Laboratory in Norwich hebben ontwikkeld, is het voor het eerst mogelijk om de historische en geografische patronen van sterke genen in Britse en Amerikaanse aardappelrassen te traceren," legt Hein uit.

"Onze voorlopige bevindingen wijzen erop dat commercieel waardevolle aardappelrassen die in het VK en de VS worden geteeld een maximum van vier genen bezitten die de strijd tegen phytophthora al hebben verloren. We zijn er daarnaast in geslaagd om nieuwe genen te identificeren die effectief zijn tegen deze ziekte en die momenteel niet gebruikt worden in de commerciële aardappelteelt. Door deze werkzame genen te combineren, kunnen we de duur van de individuele resistentie tegen deze ziekte verlengen, waardoor de toepassing van chemische beschermingsmiddelen op de planten kan worden teruggebracht."  

"Dit is zeer relevant omdat de bestrijding van deze ziekte in de meeste gevallen bestaat uit het gebruik van chemische middelen die duur zijn en een gevaar voor het milieu vormen."

Hein heeft €728.000 subsidie ontvangen van de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) om verder onderzoek te doen naar resistente aardappelen in samenwerking met branchepartners McCain, Greenvale en James Hutton.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven