'In Nieuw-Zeeland geteelde' shiitake in werkelijkheid uit China geïmporteerd

Een maand geleden waarschuwde shiitaketeler Bruce Mackinnon uit Hawke's Bay dat bepaalde exotische paddenstoelen als Nieuw-Zeelands product worden verkocht, terwijl ze in werkelijkheid uit China zijn geïmporteerd. 

Dit was onder meer het geval voor alle shiitake van 's lands grootste paddenstoelenproducent Meadow Mushrooms, die stammen uit China importeerde die al geënt waren met sporen van shiitake. De paddenstoelen die hieruit groeiden werden een paar weken na ontvangst van de stammen al geplukt en in supermarkten verkocht als product van Nieuw-Zeelandse bodem."

Andere kleine telers teelden hun shiitake, en andere exotische paddenstoelen, ook op deze manier. 

De Commerce Commission liet eerder weten dat het op de hoogte is van deze praktijk maar er geen onderzoek aan zal wijden. Nu heeft de commissie echter bekend gemaakt de zaak nog eens te bekijken. "We zijn deze klacht nog aan het beoordelen," zegt een woordvoerder van de Commerce Commission. "Binnen een paar weken zal bekend worden of de commissie een volledig onderzoek zal starten." 

Mackinnon, die de klacht vorig jaar indiende, zegt dat hij blij is dat zijn klacht nogmaals beoordeeld wordt omdat consumenten op deze manier misleid worden. "Degenen die ik over deze zaak gesproken heb, kunnen niet geloven dat deze bedrijven hier zomaar mee wegkomen."

Volgens rnz.co.nz liet de Commerce Commission in juni nog weten dat er geen 'harde regels' waren om te bepalen of een product in Nieuw-Zeeland geteeld is of niet. De commissie zou zich in dit geval baseren op de manier waarop consumenten het predicaat 'van Nieuw-Zeelandse bodem' interpreteren. De bewering dat dit predicaat in strijd is met de Fair Trading Act is afhankelijk van het feit of het predicaat misleidend is voor Nieuw-Zeelandse consumenten," deelde een woordvoerder van de Commerce Commission destijds mee.  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven