Broccoli hoeft niet langer in ijs te worden vervoerd dankzij Xtend Iceless

De MA/MH (Modified Atmosphere/Modified Humidity Packaging)-technologie van StePac zal een verschuiving teweeg brengen in het koeltransport en zal het over lange afstanden vervoeren van verse broccoli en andere groenten die in ijs worden vervoerd nog duurzamer maken. De technologie maakt het gebruik van ijs en niet recyclebare gewaxte dozen overbodig en komt tegelijkertijd de voedselveiligheid ten goede. 

Functionele verpakkingen oplossing voor milieuproblemen
Partners in de toeleveringsketen zijn in toenemende mate overtuigd van de vele voordelen die Xtend Iceless MA/MH bulkverpakkingen te bieden hebben voor het transport van onder meer verse broccoli. Het grootste voordeel is de positieve impact op het milieu dankzij de reductie van de CO2-uitstoot en beperking van voedselverspilling, twee van de grootste uitdagingen van de sector op milieugebied. Een bijkomend voordeel is de aanzienlijke kostenbesparing op verpakkings- (tot wel 40%) en transportkosten.

In diverse landen, waaronder de VS, worden broccoli en andere groenten van oudsher verpakt in gewaxte kartonnen dozen gevuld met ijs om de producten koel en vers te houden gedurende opslag en transport. Wanneer het ijs smelt, zorgt dit niet alleen voor troep maar wordt er ook een omgeving gecreëerd waarin ziekteverwekkers zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. De gewaxte dozen zijn bovendien niet recyclebaar en dit levert retailers problemen op. Velen zijn op zoek zijn naar milieuvriendelijker alternatieven met het oog op nieuwe wetgeving. 

Recycling en het reduceren van CO2-uitstoot en voedselverspilling
“Xtend Iceless biedt een droog en veel milieuvriendelijker alternatief voor het vervoeren van verse groenten, waarbij het gebruik van ijs totaal overbodig wordt," legt Gary Ward van StePac uit. "Er zijn bovendien geen gewaxte kartonnen dozen meer nodig. Xtend Iceless MA/MH verpakkingen zijn volledig recyclebaar en bieden een betaalbare oplossing voor wegtransport en zeevracht. "De verpakking is 'klimaatpositief'en levert een netto besparing van CO2-emissies op en verlengt de houdbaarheid van verse producten aanzienlijk waardoor verliezen in de toeleveringsketen beperkt blijven. Het is voor alle partijen een win-win."

"Maar liefst 40% tot 50% van het voedsel gaat na de oogst verloren, grotendeels als gevolg van bederf tijdens transport. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie gaat er wereldwijd jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verloren. Het grootste deel hiervan is al bedorven voor het de consument heeft bereikt. 

Integratie in het verpakkingsproces op het bedrijf
Eén van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling van dit product was de manier waarop beschermde atmosfeer-verpakking geïntegreerd kon worden in het verpakkingsproces op het land. Veel van de broccoli die in de Verenigde Staten wordt geteeld, wordt op het land in dozen verpakt, op pallets geplaatst, waarna er bij aankomst in het pakstation ijs aan toegevoegd wordt. Deze manier van verpakken, staat het gebruik van MA/MH-technologie in de weg. "We hebben een oplossing ontwikkeld die het mogelijk maakt om de broccoli op het land in een Xtend-verpakking te verpakken, waarna deze wordt gekoeld in een gesloten verpakking. Hiermee kan de nieuwe verpakking moeiteloos worden opgenomen in het bestaande verpakkingsproces," legt Ward uit. Hij voegt eraan toe dat het systeem in de VS en Mexico is gepatenteerd. 

Onderzoek wijst op minder bacteriegroei
Uit onderzoek is gebleken dat de Xtend Iceless verpakking de groei van micro-organismen op broccoli aanzienlijk vertraagt waarmee kwaliteitsverlies van het product effectief voorkomen wordt en het risico op door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, zoals E.coli, sterk wordt verminderd.

Een Israëlisch onderzoek heeft aangetoond dat Xtend Iceless verpakkingen de voorkeur hebben boven verpakkingen met ijs vanwege het behoud van de kwaliteit en het lagere risico op bacteriegroei tijdens bewaring. 

Verschuiving naar verpakkingen zonder ijs
Wereldwijd maken steeds meer leveranciers de overstap naar ijsvrije verpakkingen. In de VS, waar broccoli over de weg wordt vervoerd, is het autoverkeer verantwoordelijk voor 50% van de luchtvervuiling. Het vervoer van broccoli in een Xtend Iceless verpakking, vanaf Sanlinas in Californië naar New York, zorgt ervoor dat er 33% meer broccoli in dezelfde vrachtruimte kan worden geladen, wat een besparing van 30% in brutogewicht oplevert. Dit vertaalt zich naar een verlaging van de transportkosten met 40% en een reductie van de CO2-uitstoot.

 

Voor meer informatie:
Hila Nagel 
StePac
Tel: +972.4.612.3500
Email: info@StePac.com  
www.StePac.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven