Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fotoverslag PMA Fresh Connections 2019 Zuid-Afrika

Onlangs werd in het regenachtige Kaapstad de PMA Fresh Connections gehouden.

Het zakendoen in Afrika was een belangrijk onderwerp tijdens deze conferentie, waar Johan van Deventer, algemeen directeur van Freshmark, tips deelde met de aanwezigen, na verantwoordelijk geweest te zijn voor de opening van de de Freshmark Checkers-winkels in een groot aantal Afrikaanse landen. Sommige landen zijn makkelijker dan andere omdat importheffingen en transportkosten de kosten van de producten omhoog stuwen. "Transport is de nekslag," zei hij. "De kosten waren niet zo hoog toen we begonnen."

Het fotoverslag is hier te zien.

Freshmark richt zich op de lokale productie en Van Deventer presenteerde met trots de statistieken. Zo wordt in Zambia tegenwoordig maar liefst 82% van de verse AGF lokaal geteeld en dat is veel hoger dan in het begin. In Zuid-Afrika wordt 98% van alle AGF lokaal geteeld.

Brian Coppin van Food Lovers Market (rechts) merkte op dat de aandacht voor plantaardige voeding en de toename van vegetarisme en veganisme 'een kolfje naar de hand' van de sector zijn. Hij noemde daarnaast ook de positieve reactie van consumenten op de vermindering van het gebruik van plastic tasjes.

Ayanda Kanana, directer van de  the Johannesburg Market, sprak over de identiteitscrisis waarin deze markt zich bevond: Was zij een slechts een verhuurder of een actieve deelnemer in de AGF-sector? 

De markt heeft voor het laatste gekozen en er vinden grote verbeteringen aan de infrastructuur plaats in City Deep om in het Mandela Market-district een pakstation voor opkomende telers te realiseren. 

Sean Moolenschot, van Savenda Global Capital Partners, vertelde de aanwezigen dat de binnenkort in Lusaka zal worden begonnen aan de bouw van de eerste AGF-markt, die tevens de eerste buiten Zuid-Afrika zal zijn. De markt zal naar verwachting in 2020 haar deuren openen en zal daarnaast een aeroponische teeltfaciliteit omvatten, evenals een commerciële retailafdeling. Hij wees op de absurditeit van Zuid-Afrikanen die blijk geven van hun intentie om uit te breiden in 'Afrika', alsof het om een ander continent gaat. 

Het fotoverslag is hier te zien.

Rutendo Hwindingwi van Deloitte gebruikte de verrassende zege van Muhammed Ali op George Foreman als voorbeeld, en die van de olympische marathonloper John Stephen Akhwari, om te laten zien hoe zijn zakelijke successen in Afrika tot stand zijn gekomen. 

Dr Rutendo Hwindingwi gebruikt Muhammed Ali als voorbeeld om zijn zakelijke successen in Afrika toe te lichten

De onschatbare rol van de verse AGF-markt was een terugkerend thema en een aantal aanwezigen gaven blijk van hun waardering voor deze verkoopkanalen omdat zij een alternatief voor de retail zijn.

Het fotoverslag is hier te zien.

Charley Xu van Win-Chain en Peter Zhu van Pagoda gaven de aanwezigen een overzicht van wat hun bedrijven zoal inkopen en de manieren waarop zij consumenten in China bereiken, terwijl Ruth McLennan van de Dairy Farm Group in ruimere zin over de markt in het Verre Oosten sprak. Alle sprekers benadrukten het belang van volledige traceerbaarheid.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven