Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Corina®-teler veroordeeld wegens namaak: rechtbank beveelt de rooiing

De Voorzitter van de Antwerpse Ondernemingsrechtbank (afdeling Antwerpen) heeft in een vonnis van eind juni een fruitteler uit de provincie Limburg die zonder toestemming van de kwekersrechthouder Corina®-peren teelde, veroordeeld tot rooiing van zijn inbreuk makende percelen en de vergoeding van de gerechtskosten. De teler had bomen van een beschermd ras aangeplant die hij zelf had vermeerderd, en dat is niet toegestaan onder het kwekersrecht.

Corina® is de merknaam van peren afkomstig van het ras Saels, een vroegrijpe mutant van Conférence.  De rechten op het ras Saels zijn in handen van de firma Geefa en de gebroeders Saels uit Limburg, die nauwgezet hun rechten handhaven teneinde de marktwaarde van hun ras te vrijwaren voor de telers die het onder licentie telen.

De rechtbank oordeelde op basis van een omstandig onderzoek dat twee percelen, in totaal goed voor zo’n 3.870 bomen, inbreuk maakten op het kwekersrecht voor het ras Saels en dat de enige nuttige manier om de staking van deze inbreuk te garanderen, de rooiing van de bomen was.

Geefa en de gebroeders Saels reageren tevreden op de uitspraak. In reactie op het vonnis laten ze weten: “Op basis van verschillende onderzoeken heeft de rechtbank kunnen vaststellen dat de bewuste teler het ras Saels en de rechten die daarop rusten, met de voeten trad. Wij nemen deze namaak zeer ernstig, omdat ze de exclusiviteit en waarde van dit ras aantast. De inbreuk duurde verschillende jaren, en de inbreuk makende peren werden dan ook verschillende jaren na elkaar geproduceerd. Deze peren werden bovendien niet in de handel gebracht door de erkende Corina®‑distributeurs, zodat ze niet aan de kwaliteitsgaranties van het merk Corina® voldeden en verwarring in de markt veroorzaakten. Zoals de rechtbank terecht opmerkte, heeft het ontwikkelen van Corina® veel middelen en energie gekost. Telers die deel uitmaken van het Corina®-netwerk en dus een licentie hebben om het ras te telen, kunnen het ras telen en de commerciële voordelen daarvan genieten. Wanneer men echter het ras in strijd met de licentie gaat vermeerderen, zoals de teler in kwestie dat deed, ondermijnt dit het gehele Corina®-netwerk. Het is bovendien zeer onrechtvaardig tegenover de Corina®-telers die hun licentie wel naleven en bijdragen aan het systeem. We hopen dan ook dat we een dergelijke vervolging van inbreuken niet meer hoeven te herhalen: de middelen die opgaan aan advocaten worden beter besteed aan de uitbouw van het Corina®-merk. In een fruitsector in crisis slaagt Corina® er al jaren in om de consument een buitengewoon, lokaal geproduceerd en vers product te bieden, en de telers hiervoor correct te vergoeden. Het is dus van belang dat het Corina®-netwerk kan blijven investeren in haar product om dit succesverhaal verder te zetten.”

Publicatiedatum: