Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Food Compass:

"Weinig vondsten van ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit"

Stichting Food Compass doet microbiologisch onderzoek naar ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit en verzamelt zo informatie over mogelijke bronnen en routes van microbiologische verontreinigingen. Het onderzoek is gericht op 18 productgroepen groenten en fruit, met analyses op de ziekteverwekkers Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, Shiga toxine producerende Escherichia coli (STEC), Listeria monocytogenes, Salmonella en Staphylococcus aureus en E-coli. Het blijkt dat de risico’s van verontreiniging met ziekteverwekkers bij verse, onbewerkte groenten en fruit beheersbaar zijn. Het beperkt aantal vondsten wijst uit dat er geen structurele problemen zijn. 

Op basis van een externe risicoanalyse liet Food Compass een onafhankelijke monsternemer volgens een bemonsteringsplan circa 1.400 monsters per jaar nemen. Ze werden bij een onafhankelijk, geaccrediteerd microbiologisch laboratorium geanalyseerd. In 5 jaar is een beperkt aantal ziekteverwekkers gevonden. In dat geval volgde op het eerste monster een groter vervolgmonster van hetzelfde product van dezelfde teler. Dat leidde sporadisch tot nieuwe vondsten. 

Zie voor meer informatie het rapport Microbiologisch onderzoeksprogramma verse en onbewerkte groenten en fruit.

Bron: Stichting Food Compass


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven