Nederlandse fruitteelt alert bij hitte

Het waren ongekend hete dagen geweest, ook in de Nederlandse fruitboomgaarden. Daarvan worden nu de effecten zichtbaar. De gevolgen van de hitte verschillen enorm per fruitbedrijf, per regio, per gewas, en zelfs per ras. Ook hangt het af van de maatregelen die fruittelers op hun bedrijven konden treffen, zoals het beregenen en koelen met water, het ophangen van schaduwdoeken of overkappingen met bijvoorbeeld witte folie.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) - branchevereniging van de professionele fruitteelt- schat in dat deze extreme hitte de totale fruitoogst iets zal verkleinen, van appels, peren tot pruimen, bessen en frambozen. Over enkele weken blijkt pas duidelijk wat het werkelijke effect per gewas zal zijn. Dankzij de professionaliteit van de fruittelers, zijn en worden alle mogelijke maatregelen getroffen voor een goede en kwalitatieve fruitoogst. Aangetaste vruchten worden nu nog van de boom verwijderd, zodat wordt voorkomen dat deze met de oogst meegaan. Dat levert wel extra werk op voor de fruitbedrijven. De rest van het fruit groeit nog door totdat er wordt geoogst. Ook doen de telers er alles aan voor zo sterk en vitaal mogelijke gewassen. De ervaringen nu leren ook dat een sterk gewas deze extreme omstandigheden het beste doorstaat.


Tegelijkertijd zorgt de zon ervoor dat het fruit lekker smaakt, en de vele zonuren zorgen voor zoete peren, pruimen, appels, bessen en frambozen. “Het zou opnieuw een stimulans voor iedereen moeten zijn dat er wordt gekozen voor fruit uit eigen land. De telers en hun medewerkers verdienen ook die waardering voor hun tomeloze energie en veerkracht om met deze omstandigheden toch nog voor lekker en gezond kwaliteitsfruit te zorgen”, aldus Gerard van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). “De hele situatie overziend voor de totale fruitoogst in Nederland, blijven we prima in staat onze vaste afnemers van uitstekend fruit te voorzien. We kunnen met recht vaststellen dat wij de Fruitigste sector van Nederland zijn!”.

De NFO constateert grote verschillen in Nederland wat betreft zonnebrandschade en is nu bezig om een duidelijk schadebeeld te schetsen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven