Verwachte oogst van 850.000 ton aardappels in Castilla en Léon

In overeenstemming met de verwachtingen van de aardappelsector in Castillië en Léon zal de oogst dit jaar 850.000 ton bedragen, tegen 680.000 ton afgelopen jaar. 

Het rooien is op gang in de provincie Valladolid, 'in de zone Cuéllar in mindere mate; in Ávila is men nog niet begonnen, in Salamanca wordt al wel gerooid, maar in Palencia, León en Burgos is men nog niet begonnen', vertelt Eduardo Arroyo, voorzitter van de Vereniging van aardappeltelers in Castillië en León (Appacyl). Net als ieder jaar luidt het advies trapsgewijs te rooien. 

Het grootste deel van de aardappels die momenteel gerooid worden vallen onder contracten die afgesloten zijn op een prijs van € 0,50 op het moment dat de vraag naar aardappels heel groot was. Nu bestaat het risico dat er een overschot zal ontstaan. Dat een deel van de productie in Albacete kan overlappen met die van Castillië en Léon heeft te maken met het feit dat die regio tien dagen achter loopt en eens zoveel hectaren heeft ingeplant als een jaar geleden. 

Wat betreft de variëteiten constateert Arroyo dat 'voor de Soprano  €0,45 wordt betaald en voor de Mabra en Colomba minder dan €0,40. Organisaties als Asaja Salamanca berichten dat de aardappelstelers terughoudend moeten blijven. Zij verzekeren vanuit het collectief dat op de normale cyclus vooruit lopen zal leiden tot een daling van de prijs, wat nadelig is voor de aardappeltelers. Dit is de reden waarom zij er bij de telers op aandringen het normale oogstritme aan te houden. 

Ten slotte is de organisatie er voorstander van dat de autonome regering het formaliseringsproces van de branche versneld en zorgt voor richtlijnen en stabiliteit vanaf het inzaaien. Zij dringt er bij het bestuur op aan snel in actie te komen.

Bron: elnortedecastilla.es

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven