Citrusproductie Valencia 30% lager geraamd

Op basis van een enquête die gehouden werd door de Valencian Association of Agricultural Producers (AVA-ASAJA) en waaraan 100 citrustelers deelnamen, wordt verwacht dat de citrusproductie in de regio Valencia 20% tot 30% lager uit zal vallen dan vorig seizoen. Er zullen mogelijk 30% minder mandarijnen geoogst worden. Voor sinaasappelen, citroenen en grapefruit wordt de daling op ruim 20% geraamd. 

Het opvallendst is de daling van de aantallen Satsuma's en Clementines met respectievelijk 25% en 30% en de daling van 30% bij hybriderassen.

De voornaamste oorzaak van de kleinere oogst zijn de beurtjaren die kenmerkend zijn voor citrus, waarbij er na een zeer productief seizoen, zoals het voorgaande, doorgaans een minder productief seizoen volgt. 

De kleinere oogst valt samen met de toename van het het aantal citrustelers dat ermee stopt vanwege de desastreuze prijzen van vorig seizoen. 

Gezien de verwachte productiedaling zegt de voorzitter van de AVA-ASAJA dat de prijzen dit seizoen beter zouden moeten zijn dan vorig jaar maar zelfs als dit het geval is dan zullen deze de totale inkomstendaling van telers in de regio niet kunnen compenseren vanwege de veel lagere productie. De voorzitter raadt telers dan ook aan op hun hoede te zijn bij het sluiten van contracten en onderhandelen over prijzen om uitbuiting in te dammen. 

 

 

Bron: elperiodic.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven