Colombia: 75 hectare bananenteelt uitgeroeid vanwege risico op TR4

Vanwege de vermoedelijke aanwezigheid van de Fusarium TR4 schimmel in Colombia, hebben het Colombiaanse Landbouwinstituut (ICA), de Associatie van Bananentelers in Magdalena en La Guajira (Asbama) en de Associatie van Colombiaanse Bananentelers (Augura) de bioveiligheidsmaatregelen verscherpt en controle- en preventie-activiteiten ondernomen. Internationale deskundigen uit Nederland, Brazilië en Australië, evenals instanties als Bioverity International, zijn naar het gebied getrokken waar de schimmel zou zijn aangetroffen, om hun hulp aan te bieden.

Verscherping van de maatregelen
Het noodplan dat in het gebied is opgezet richt zich op drie hoofdpunten: maatregelen op de teeltbedrijven, controle op het vervoer en de toepassing van controles in havens, op vliegvelden en bij grensovergangen.

De directeur van het ICA, Deyanira Barrero León, haalde aan dat vier teeltbedrijven in La Guajira zich sinds 13 juli in quarantaine bevinden. Dit betekent een beperking voor het verkeer van onder andere plantmateriaal, mensen, apparatuur en hulpmiddelen. León voegde toe dat er na verschillende analyses nog twee nieuwe teeltbedrijven in quarantaine geplaatst zijn. Deze bedrijven zijn dichtbij het aanvankelijk getroffen gebied gelegen.

Tot nu toe is er sinds de waarschuwing op een mogelijke uitbraak 75 hectare aan teelt vernietigd. Er zal nog 152 hectare volgen waarop zich symptomen voordoen die kunnen wijzen op de ziekte. Deze maatregel is in overeenstemming met internationale protocollen.

Verenigde sector
De uitvoerend directeur van ASBAMA, José Francisco Zúñiga, stelde dat de bananensector van het land, door middel van de twee vakbonden die haar vertegenwoordigen, de Fusarium TR4 schimmel eensgezind bestrijdt. Volgens het ICA vormt de schimmel geen gevaar voor de gezondheid.

Zúñiga voegde toe dat alle bedrijven die zijn aangesloten bij Asbama, een organisatie die 80% van de bananenteelt aan de noordkust van het land vertegenwoordigt, preventiemaatregelen hebben doorgevoerd, en al hun personeel de nodige training hebben gegeven.

 

Bron: elheraldo.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven