Chileens avocadoseizoen staat op punt van beginnen

Het Chileense avocadoseizoen staat op het punt te beginnen. In de noordelijke regio is de oogst al gestart. Het nieuwe seizoen zal mogelijk wel wat uitdagingen met zich meebrengen aangezien de regio kampt met grote droogte die tot een daling van de totale productie heeft geleid. 

Tropical Republik is een im- en exporteur die zich voornamelijk bezighoudt met fruit afkomstig uit Latijns-Amerika en Spanje. Astrid Antillon, mede-directeur van het bedrijf, houdt de Chileense avocadomarkt nauwlettend in de gaten nu het seizoen op het punt staat aan te vangen. "De afgelopen jaren hebben Chileense avocado's, of 'paltas' zoals ze lokaal genoemd worden, een goede markt voor zich weten te winnen. Hier zijn diverse redenen voor te noemen. De belangrijkste hiervan is het feit dat Chili een langgerekt land is, waardoor het teeltseizoen lang duurt. Zo leveren de regio's in het noorden vanaf ongeveer half juli avocado's, terwijl de centraal gelegen regio's, waar de meeste telers gevestigd zijn, vanaf de tweede helft van augustus en september fruit beschikbaar hebben, waarna het seizoen nog tot mei duurt."

Toch gaat niet alles in Chili van een leien dakje, vervolgt Antillon. "De prognose is dat de oogst dit seizoen zo'n 15% tot 20% kleiner zal zijn als gevolg van de droogte waar het land mee te maken heeft gehad. De binnenlandse prijzen zijn op dit moment zeer hoog en dit betekent dat de export voor telers wat minder aantrekkelijk is. Waarom zou men als die moeite doen wanneer men op de binnenlandse markt ook goed kan verdienen?"

Van de avocado's die worden geëxporteerd, is een groot deel bestemd voor de Verenigde Staten, vertelt Antillon. "De grootste markt voor Chileense avocado's zijn de Verenigde Staten. Hoewel dit land zich dichterbij Mexico bevindt, verkiest het de kwaliteit van Chileense avocado's boven die van fruit uit andere herkomstgebieden omdat Chileense avocado's een hoger oliegehalte, minder afwijkingen en een kleinere pit hebben. Hoe tropischer de teeltomstandigheden hoe groter het risico op ziekten en plagen. In Chili is het stukken droger dan in andere teeltgebieden waardoor het fruit dat er geteeld wordt minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Daarnaast fungeert het Andesgebergte als een natuurlijke barrière tegen een aantal van deze plagen."

En Chili biedt nog meer voordelen voor de teelt van avocado's. Eén hiervan is het feit dat het flink koud kan worden in Chili. "Kou is van directe invloed op het vetgehalte van de avocado's. Hoe kouder, hoe hoger het vetgehalte van het fruit. Dankzij dit klimaat worden Chileense avocado's enorm gewaardeerd om hun hoge percentage vet, waardoor de textuur van het fruit nog romiger is."

Hoewel de avocadoconsumptie in China nog betrekkelijk nieuw is, hebben Chileense avocado's wel vrije toegang tot deze markt. "De standaarden in China zijn hoog. Het is dus maar goed dat Chileense avocado's toegang tot deze markt hebben. Dit is tevens het bewijs van de uitstekende kwaliteit van Chileense avocado's. De succesverhalen van andere Chileense producten op deze markt dragen hier uiteraard ook aan bij. Denk maar eens aan kiwi's, appelen, citrus en niet te vergeten kersen, de grootste 'ster' onder het Chileense fruit op deze markt. Tropical Republik start in augustus weer met haar kersenprogramma's, hoewel het seizoen pas in november van start gaat. Op deze manier kunnen kopers er zeker van zijn dat ze het product kunnen verkrijgen en dat ze over voldoende vrachtruimte kunnen beschikken om het te vervoeren," aldus Antillon. 

 

Voor meer informatie:
Astrid Antillon
Tropical Republik
Tel: + 31 (0) 6 400 62 180
Email: a.antillon@tropicalrepublik.com  
www.tropicalrepublik.com

Henk Van Hameren
Tel: +31 6 55 18 76 86
Email: H.vanhameren@tropicalrepublik.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven