Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Na R22 wilden we de beste installatie die er op dit moment is"

Landbouwbedrijf Koomans van den Dries in het Brabantse Fijnaart stond door de uitfasering van R22 voor de vraag: weer een volgend synthetisch koudemiddel? ‘Dan word je straks misschien weer geconfronteerd met de volgende uitfasering’, zegt Niek van den Dries. Er werd naarstig gezocht naar alternatieven. Niet eenvoudig, want het bedrijf koelt een heel scala aan producten: wortelen, knolselderij, aardappelen en witlofwortelen.



"We hebben flink rondgekeken, prijzen opgevraagd en energievergelijkingen gemaakt. Dan zie je dat een ammoniaksysteem nú kostbaarder is, maar dat het lagere energieverbruik dit op de lange termijn meer dan compenseert. Overigens gelden bij de aanschaf drie subsidieregelingen. Dat helpt ook. Maar veel belangrijker: de verschillende producten worden nu beter gekoeld. Dit warme najaar ging de knolselderij relatief warm de koelcellen in. Dat hadden we nooit meer goed gekregen met de oude installatie."



Ook bij witlofkweker Nature’s Gold Production in Zundert speelde de uitfasering van R22. Gijs van Dongen speelde, na goede oriëntatie, op zeker: ‘Met Cofely kwamen we op ammoniak uit. Dat is een natuurlijk koudemiddel, waarvan je zeker weet dat je er over 25 jaar ook nog goed mee zit. Zeker, zo’n installatie is duurder in aanschaf, maar daar staan subsidies tegenover. Plus: over de hele levensduur verbruiken we veel minder energie. Onze nieuwe installatie is relatief eenvoudig, degelijk en effectief. De delta T is klein, zoals we het graag zien. Geen zorgen dus over uitdroging. Zo halen we een beter rendement.’

Voor meer informatie:
Cofely Refrigeration bv (v/h GTI Koudetechniek)
Joery Verbrugge, Vestigingsleider Roosendaal
0165 – 58 01 00
www.UitfaserenR22.nl

Publicatiedatum: