Aart van Wijk zag vorig jaar 50% van zijn bramenoogst verloren gaan door de hitte

"Dankzij de schaduwdoeken slaap ik nu een stuk rustiger bij de verwachte hitte"

Tholen - De hete zomer van 2018 zal bessen- en bramenteler Aart van Wijk ("de Sikkert") uit Opijnen niet snel meer vergeten. Maar liefst 50% van zijn bramen aan de zonkant van zijn boomgaard konden door de hitte als verloren worden beschouwd. "Een collega-frambozenteler had schaduwdoeken over zijn fruit gespannen en zijn verlies was aanzienlijk minder. De keuze was voor mij dus niet moeilijk. Met de aangekondigde hitte voor komende week, slaap ik nu aanzienlijk rustiger!"

"Natuurlijk was vorig jaar een extreem jaar, maar we wilden niet opnieuw voor zo'n verrassing komen te staan. Sproeiers waren ook een optie, maar deze brengen ook een risico met zich mee omdat met name in de bessen schimmels zich ook makkelijk vestigen in een vochtig klimaat", vertelt Aart. "Met deze schaduwdoeken denken we een mooi alternatief gevonden te hebben. Het zijn fijnmazige doeken, dus de regen gaat er doorheen. Een beetje verbranding houd je altijd wel, maar ik verwacht dat de schade met de doeken niet meer dan 10% zal zijn.

"We verwachten dit jaar toch zo'n 100 ton bramen te plukken. Als er 25% verbrandt, is dat doodzonde. Niet alleen voor het product, maar ook de plukkosten worden gelijk zo hoog, dat het haast niet rendabel te krijgen is. Je kunt je zo'n groot verlies door verbranding financieel gewoon niet permitteren. Op één perceel met een jonge aanplant hadden we vorig jaar zoveel schade, dat we ze niet eens meer geplukt hebben. Nu zijn we matige prijzen voor de bramen in het zomerseizoen wel gewend, maar normaal sleep je jezelf door de hoeveelheid kilo's door zo'n periode heen. Maar toen teelden we gewoon voor Jan met de korte achternaam", vertelt Aart.

De blauwe schermdoeken - witte suzukigaas helpt immers niet tegen verbranding van de bramen - werden er de afgelopen maanden opgespijkerd door de medewerkers van Van Wijk. "Momenteel hebben we ruim zeventig plukkers aan het werk in de bessen, dan moet je dat er niet bij hebben, daarom hebben we de netten half mei gelijk opgehangen. Dat is in feite hetzelfde als hagelnetten, die doe je er ook niet pas overheen als ze hagel opgeven."

"De afgelopen jaren hebben we behoorlijk geïnvesteerd in de uitbreiding van onze teelt. Eigenlijk konden we zo'n extra investering er niet bij hebben, maar ik verwacht dat dit er wel eentje is die zijn geld op gaat brengen. Het doek hangt er al, het enige wat we nog moeten doen is om de percelen na te lopen en het buitenste gaas te laten zakken. Maar dat is slechts een uurtje werk en ik verwacht wel dat het doek een jaartje of vijf meegaat", besluit Aart.

Zie ook: https://www.facebook.com/ZOMEROOGST 

Voor meer informatie:
Aart van Wijk
De Sikkert Zachtfruit
Zandstraat 117
4184 EM Opijnen
Tel: 06-41271690
desikkert@live.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven