Gevreesde bananenziekte in Zuid-Amerika opgedoken, valt de banaan nog te redden?

Het is mogelijk dat supermarkten en groenteboeren binnenkort moeite hebben om aan bananen te komen. Dit heeft te maken met de panamaziekte die nu in Zuid-Amerika is opgedoken. In het noordoosten van Colombia zijn vier bananenplantages in quarantaine, omdat het ministerie van Landbouw vermoed dat de bananenplanten daar besmet zijn. 

Fusarium Wilt TR4
Halverwege de vorige eeuw was de panamaziekte verantwoordelijk voor het uitsterven van de Gros Michel-banaan, destijds de meest verkochte soort ter wereld. De bananenindustrie kwam er met de resistente Cavendish-banaan weer bovenop. Nu maken telers, leveranciers en wetenschappers zich zorgen over een variant op de panamazieke (Fusarium Wilt TR4) waar de Cavendish-banaan niet tegen is opgewassen. Besmette planten kan men niet meer redden en de sporen van de schimmel blijven tientallen jaar in de grond aanwezig. 

"TR4 vormt een serieuze bedreiging"
De ontdekking is nog niet bevestigd, maar omringende landen zijn in staat van alertheid. Ecuador is de grootste bananenexporteur ter wereld; Colombia, Costa Rica en Guatemala zijn ook grote leveranciers. Een grote uitbraak van TR4 kan veel telers ruïneren en mondiaal de bananenprijzen opstuwen. Rob Reeder van het Britse onderzoekscentrum CABI: "TR4 vormt een serieuze bedreiging. Hiervan gaan alarmbellen rinkelen." Daar voegt Gert Kema van de universiteit van Wageningen aan toe: "We moeten dit hoogst serieus nemen."

Indonesië
TR4 waarop de resistentie van Cavendish en andere rassen geen effect heeft, dook in de jaren '60 op in Indonesië en heeft zich sindsdien over vele landen verspreid. In 2013 dook ze op in Jordanië en twee jaar later in Mozambique en India, 's werelds grootste bananenproducent. Wetenschappers waren bang voor een overgang  naar Amerika, maar wisten dat die er eens zou komen.

Ecuador wil onbemande vliegtuigen om toezicht te houden op de plaag
Vanwege de dreiging van de Fusarium race 4 plaag (TR4), die onlangs in Colombia werd aangetroffen, heeft de Ecuadoriaanse vicepresident Otto Sonnenholzner aangekondigd dat de regering overweegt de Verenigde Staten te vragen hen hun onbemande vliegtuigen, die momenteel tegen drugshandel worden ingezet, te laten gebruiken om toezicht te houden op de plaag. Ook zal dan worden verzocht om het gebruik van gespecialiseerde drones.

Daarnaast kwamen op 17 juli exporteursorganisaties en functionarissen van het Centrum voor Biotechnologisch Onderzoek van Ecuador (CIBE), het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek (INIAP) en het ministerie van Landbouw samen. Het doel van deze bijeeenkomst was om een basis te leggen voor het onderzoek naar een variëteit met resistentie tegen TR4, evenals het bespreken van werkwijzen in de teelt ter voorkoming en bestrijding van de plaag.

Bij deze bijeenkomst waren Acorbanec (Associatie voor de Afzet en Export van Banaan) en AEBE (Associatie van Exporteurs) aanwezig, evenals andere leidende organisaties in de sector. Een paar uur uur voor de bijeenkomst kondigde het Colombiaanse Landbouwinstituut aan de teelt op 152 hectare met symptomen van TR4 uit te gaan roeien.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven